#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odpověď na terapii interferonem v závislosti na dávce

26. 3. 2012

Interferon beta (IFN) je jedním ze základních léků používaných v terapii roztroušené sklerózy (RS). Ačkoli již byly jeho klinické benefity prokázány v několika velkých randomizovaných dvojitě zaslepených studiích, otázka optimálního dávkování IFN zůstává nadále sporná.

Interferon beta (IFN) je jedním ze základních léků používaných v terapii roztroušené sklerózy (RS). Ačkoli již byly jeho klinické benefity prokázány v několika velkých randomizovaných dvojitě zaslepených studiích, otázka optimálního dávkování IFN zůstává nadále sporná. Američtí vědci proto cíleně vyhledávali relevantní pivotní klinické studie, prospektivní studie a systematické přehledné články publikované v letech 1985 až 2007, které by hodnotily účinnost a snášenlivost IFN. K vyhledávání použili databáze MEDLINE, EMBASE a další, přičemž vyhledávali klíčová slova jako IFN, roztroušená skleróza, Avonex, Rebif, Betaseron/Betaferon, účinnost, MRI a vztah mezi odpovědí a dávkou. Jejich přehledný článek uveřejněný v časopise Current Medical Research and Opinion shrnuje výsledky těchto studií s ohledem na vysokodávkované a dávkované (high-frequency, HDHF) IFN.

Účinnost všech forem a dávkovacích schémat IFN byla prokázána v klinických studiích fáze 3. Přestože postupy dvou „head-to-head“ studií naznačují, že HDHF režim vede ke zvýšení účinnosti, nedovolují některé nedostatky v jejich designu vyvodit definitivní závěry.

Stanovení optimální dávky a frekvence podávání IFN u pacientů s roztroušenou sklerózou je komplikováno rozdíly v dávkování, cestou podání i frekvencí podávání mezi jednotlivými přípravky. Výsledky pivotních klinických studií nesvědčí pro to, že by HDHF režimy podávání IFN poskytovaly lepší dlouhodobý přínos pro pacienty s RS než ty nízkodávkované nebo režimy s nižší frekvencí dávkování. Navíc může HDHF terapie zvýšit výskyt nežádoucích účinků i neutralizačních protilátek, které pak snižují účinnost léčiva v průběhu času. Přestože se při srovnání dvou různých terapeutických postupů s INF ve zmiňovaných head-to-head studiích jevil jako účinnější HDHF režim než režimy nízkodávkované či ty s nízkou frekvencí podávání, musí být zváženy před jednoznačným doporučením této léčebné strategie jednotlivé limitace v designu těchto studií.

(mik)

Zdroj: Freedman S. M. Dose response to interferon therapy in multiple sclerosis: an evaluation of the evidence. Curr Med Res Opin. 2009 Mar; 25 (3): 547–57; doi: 10.1185/03007990802677787



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#