#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nízká hladina vitamínu D v prenatálním období může zvýšit riziko roztroušené sklerózy

4. 10. 2010

Jak vyplývá ze závěrů nové studie, poměrně důležitou úlohu při rozvoji roztroušené sklerózy v pozdějším životě může hrát expozice vitamínu D ještě před narozením.

Bylo totiž prokázáno, že riziko rozvoje roztroušené sklerózy (RS) je nižší u žen, jejichž matky měly během těhotenství vyšší příjem buď vitamínu D nebo mléka.

Tato studie byla prezentována v dubnu 2010 na kongresu Americké neurologické společnosti v Ontariu. Jedná se o první studii svého druhu, která se věnuje spojitosti těhotenského vitamínu D a roztroušené sklerózy u lidí, ovšem jedná se také o další příspěvek k množící se literatuře na téma spojitosti vitamínu D a právě roztroušené sklerózy.

Do studie bylo zahrnuto více než 35000 zdravotních sester, jejichž biologické matky vyplnily dotazník ohledně svých zvyklostí a stravovacích návyků během těhotenství s dcerami. Vědce zajímala především souvislost rizika rozvoje RS u dcer s pitím mléka, užíváním vitamínu D a předpokládanými hladinami hydroxyvitamínu D během gravidity matek. U zhruba 200 žen byla diagnostikována RS. Věku přizpůsobené relativní riziko RS u zdravotních sester s matkami konzumujícími denně 4 a více sklenic mléka bylo 0.44, a to ve srovnání s těmi, které pily méně než 3 sklenice mléka měsíčně.

Podobný výsledek přinesla i studie vědců z Buffala ze srpna 2009. Její závěry napovídají, ve vztahu k RS je problematický nejen deficit vitamínu D, ale také infekce EBV, a že některým případům RS můžeme předcházet zvýšeným příjmem vitamínu D během intrauterinního života.

Studie mají také svoje limity. V první z nich se například lékaři vůbec nezabývali expozicí slunečnímu záření, a i to je poměrně podstatným zdrojem vitamínu D.  A vzhledem k tomu, že se jednalo o retrospektivní dotazník, je jeho výsledek závislý na dobré paměti účastníku studie. Proto je samozřejmě nezbytné tento výzkum rozšířit a věnovat se spíše nezávislým charakteristikám.

(pes)

Zdroj: American Academy of Neurology 62nd Annual Meeting. April 10-17, 2010




Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#