#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nervové NG2+ buňky z páteřní míchy dospělého člověka by mohly obnovovat myelinovou pochvu u demyelinizačních poruch

23. 5. 2013

Experimentální in vivo a in vitro výsledky naznačují, že nervové buňky s expresí povrchového glykoproteinu NG2 izolované z páteřní míchy dospělého člověka by mohly u demyelinizačních poruch, jako je roztroušená skleróza (RS), navodit remyelinizaci a zmírnit zánět v demyelinizovaných lézích v centrálním nervovém systému (CNS).

V léčbě demyelinizčních poruch se do popředí dostává buněčná terpie. Hledjí se buňky, které nvozují obnovu myelinové pochvy. Řd buněčných linií, jko nervové nebo mezenchymální kmenové buňky, prokázl funkční zlepšení u zvířecích modelů RS. Význm těchto buněk při remyelinizci v centrálním nervovém systému dospělého člověk le není znám.

Američtí utoři zkoumli vlstnosti populce nervových buněk izolovných z páteřní míchy dospělého člověk, které exprimují povrchový glykoprotein NG2. Ve studiích vedlo injekční podání těchto buněk myším s experimentální utoimunitní enceflomyelitidou k remyelinizci v CNS. Dále bylo zjištěno přibližně trojnásobné snížení počtu CD3+ T-lymfocytů v demyelinizovných oblstech páteřní míchy. Ve studiích se nervové NG2+ buňky dospělého člověk v oblstech s nvozeným zánětem diferencovly n oligodendrocyty.

Tyto experimentální výsledky nznčují, že NG2+ buňky z páteřní míchy dospělého člověk by mohly být buněčnou populcí, která obnovuje myelinovou pochvu u demyelinizčních procesů, jko je RS.

(zz)

Zdroj: Bi L. et l. Myelin repir nd functionl recovery medited by neurl cell trnsplnttion in mouse model of multiple sclerosis. Neurosci Bull. 2013 Mr 8. [Epub hed of print]; doi: 10.1007/s12264-013-1312-4



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#