#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Naděje pro symptomatickou léčbu poruch chůze u roztroušené sklerózy

8. 6. 2015

Roztroušená skleróza (RS) je nejčastější příčinou neurologických obtíží vedoucích k disabilitě u mladých dospělých. Onemocnění modifikující léčba (DMDs), která je v současné době k dispozici, nemá přímý vliv na zlepšení jednoho z nejčastějších symptomů onemocnění a tím je narušení chůze. Fampridine je jeden z nových terapeutických přístupů, který může být považován za symptomatickou terapii RS.

Roztroušená skleróza (RS) je nejčastější příčinou neurologických obtíží vedoucích k disabilitě u mladých dospělých. Onemocnění modifikující léčba (DMDs), která je v současné době k dispozici, nemá přímý vliv na zlepšení jednoho z nejčastějších symptomů onemocnění a tím je narušení chůze. Fampridine je jeden z nových terapeutických přístupů, který může být považován za symptomatickou terapii RS.

Fampridine (nebo také dalfampridine) je 4-aminopyridin s prodlouženým uvolňováním, který blokuje kaliové kanály. Autoři vyhledali relevantní publikace vydané v období mezi rokem 1996 a červnem 2014 v databázi PubMed týkající se klíčových slov dalfampridine či fampridine či 4-aminopyridine.

Fampridine podávaný v dávce 10 mg dvakrát denně vede ke zlepšení chůze u přibližně třetiny nemocných a ke zlepšení rychlosti chůze u asi čtvrtiny nemocných. Zlepšení je nezávislé na stadiu nemoci, a to při srovnání s placebem. Ukázalo se, že tato látka také zlepšuje sílu svalů nohou. Léčba je dobře tolerovatelná. V rámci bezpečnostního profilu je důležité zdůraznit, že zejména u dávek přesahujících standardní dávkování existuje riziko křečí.

Na základě tohoto průzkumu lze tedy konstatovat, že fampridine představuje možnost symptomatické terapie u RS. Zlepšení chůze může mít přímý vliv na kvalitu života, motivaci a také spolupráci pacienta v rámci terapie.

(eza)

Zdroj: Lugeresi A. Pharmacology and clinical efficacy of dalfampridine for treating multiple sclerosis. Expert Opin Drug MEtab Toxicol - 2015 Feb; 11 (2): 295–306. doi: 10.1517/17425255.2015.993315.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#