#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možný vliv přítomnosti oligoklonálních proužků v mozkomíšním moku na prognózu roztroušené sklerózy

7. 2. 2013

Přítomnost oligoklonálních proužků (OB) v mozkomíšním moku (CSF) znamená intratekální syntézu imunoglobulinů a aktivní B-buněčný imunitní proces. Jedná se o poměrně charakteristický nález u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS), nicméně ne u všech. Dosud neexistuje příliš mnoho prací, které by se zabývaly rolí OB v prognóze onemocnění.

Autoři studie uveřejněné v srpnu online v Neurological Research se zaměřili na skupinu pacientů s relaps-remitující formou RS (RRRS), kteří byli vyšetřeni v období od ledna 1994 do ledna 2007 včetně stanovení přítomnosti OB v CSF. Vedle laboratorních vyšetření byly zahrnuty i údaje demografické a klinické. S ohledem na progresi (hodnoceno dle EDSS – Expanded Disability Status Scale) či přechod do sekundárně progresivní formy RS byli srovnáváni pacienti, u nichž byly oligoklonální proužky prokázány (OB+) a ti s jejich negativitou (OB−).

Zahrnuto bylo 196 pacientů. U 90 % pacientů (n = 176) byly OB přítomny (typ II) a u 10 % pacientů jejich přítomnost prokázána nebyla. Mezi těmito dvěma skupinami pacientů nebyl významný rozdíl ve věku, klinické prezentaci nemoci či EDSS na začátku onemocnění a také ne v typu imunomodulační léčby, která jim byla podaná. 62 pacientů (31,6 %) přešlo v průběhu sledování do sekundárně progresivní formy RS, z nichž 52 bylo OB+ a 3 OB−. EDSS v hodnotě 6,0 bylo v průběhu sledování stanoveno u 56 pacientů (28,5 %), z nichž 54 bylo OB+ a pouze 2 OB−.

Autoři tedy vyvozují, že skupina pacientů s RS, u kterých nebyla na počátku prokázána přítomnost oligoklonálních proužků v CSF (pacienti OB−), měla ve srovnání s ostatními pacienty lepší prognózu a mírnější postižení.

(eza)

Zdroj: Rojas J. I. et al. Oligoclonal bands in multiple sclerosis patients: worse prognosis? Neurol ResPublikováno online 20. srpna 2012.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#