#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možný vliv melatoninu na průběh progresivní formy roztroušené sklerózy – kazuistika

8. 6. 2015

Primárně progresivní roztroušená skleróza (PPRS) je forma nemoci, u které po prvotních symptomech nedochází nikdy k období remise. Je typická pozvolnou progresí obtíží. Léčebně je tato forma nemoci považovaná za hůře ovlivnitelnou.

Primárně progresivní roztroušená skleróza (PPRS) je forma nemoci, u které po prvotních symptomech nedochází nikdy k období remise. Je typická pozvolnou progresí obtíží. Léčebně je tato forma nemoci považovaná za hůře ovlivnitelnou.

V předkládané kazuistice je demonstrován případ 28leté ženy, u které byla diagnostikována primárně progresivní roztroušená skleróza (PPRS). Po stanovení diagnózy byla ihned zahájena léčba glukokortikoidy. V průběhu následujících 9 let docházelo k progresi klinických známek onemocnění a také MRI nálezů, na kterých byly demonstrovány demyelinizační léze. Skóre EDSS (Expanded Disability Status Scale) dosáhlo hodnoty 8,0, což v praxi znamenalo, že byla pacientka upoutaná na lůžko a pro případné přemisťování bylo nezbytné kolečkové křeslo. V tomto okamžiku byla u pacientky zahájená léčba melatoninem. Jeho dávky byly 50–300 mg denně. V průběhu následujících 4 let byl pacientce podáván pouze melatonin. V tomto období docházelo k progresivnímu zlepšení hodnot skóre EDSS na hodnotu 6,0, pacientka tedy byla schopná chůze s pomůckou na vzdálenost 100 metrů s přestávkou či bez ní.

Autoři konstatují, že toto dlouhodobě trvající zlepšení je velmi pravděpodobně spojené s podáváním melatoninu. K této úvaze je vedl fakt, že zlepšování pacientky bylo v přímé souvislosti s dobou podávání melatoninu, a dále to, že v tomto období se jednalo o jedinou podávanou léčbu.

(eza)

Zdroj: López-González A. et al. Melatonin treatment improves primary progressive multiple sclerosis: a case report. J Pineal Res. – publikováno online 24. prosince 2014; doi: 10.1111/jpi.12203



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#