#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Míšní léze signalizují progresi u radiologicky izolovaného syndromu

9. 5. 2011

U pacientů s radiologicky izolovaným syndromem a míšními lézemi je podstatné riziko konverze v roztroušenou sklerózu (RS), jak informují vědci z Arizony v únorovém vydání Neurology. Jedná se o stejný tým autorů, kteří poprvé zavedli termín radiologicky izolovaný syndrom. Jím označujeme pacienty, u nichž nalezneme abnormality na zobrazení mozku připomínající RS, ale bez projevů nemoci.

U pacientů s radiologicky izolovaným syndromem a míšními lézemi je podstatné riziko konverze v roztroušenou sklerózu (RS), jak informují vědci z Arizony v únorovém vydání Neurology. Jedná se o stejný tým autorů, kteří poprvé zavedli termín radiologicky izolovaný syndrom. Jím označujeme pacienty, u nichž nalezneme abnormality na zobrazení mozku připomínající RS, ale bez projevů nemoci.

Vědci provedli retrospektivní studii u celkem 71 pacientů s radiologicky izolovaným syndromem, kteří podstoupili vyšetření cervikální míchy MRI. U více než třetiny pacientů, tedy 35 %, byly zachyceny nálezy T2 hyperintenzit v místě krční míchy. A u většiny těchto pacientů s hyperintenzitami (84 %) došlo následně k rozvoji klinicky izolovaného syndromu nebo definitivní RS. Toto ostře kontrastuje s nálezy u pacientů s radiologicky izolovaným syndromem, ale bez míšních abnormalit. Z nich došlo k rozvoji klinicky izolovaného syndromu u pouhých 7 %.

U pacientů ve studii došlo k rozvoji klinicky izolovaného syndromu během průměrné doby 1,6 roku. Senzitivita, specificita a pozitivní prediktivní hodnota asymptomatické míšní léze pro rozvoj buď první demyelinizační ataky, nebo primární progresivní RS byly 87,5 %, 91,5 % a 84 %. Podíl pravděpodobnosti (OR, odds ratio) klinické progrese byl 75,3 %.

Z hlediska časné léčby a následné prognózy pacientů s RS se jedná o zásadní zjištění, některé lékaře by však tyto závěry mohly teoreticky svádět léčit pacienty s těmito nálezy i bez příznaků typických pro RS. Podle autorů studie je však toto předčasné, je samozřejmě zapotřebí rozsáhlejší prospektivní studie, která by zmapovala přirozený průběh radiologicky izolovaného syndromu. Cílem do budoucna je zodpovědné informovat pacienty o možnosti rozvoje RS, aby mohli uvážit své rozhodnutí o možné léčbě.

(pes)

Zdroj: Okuda D. T. et al.: Asymptomatic spinal cord lesions predict disease progression in radiologically isolated syndrome. Neurology. 2011 Feb 22; 76 (8): 686–92.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#