#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Melatonin zlepšuje spánek pacientů s roztroušenou sklerózou

15. 8. 2014

Vztah mezi výskytem roztroušené sklerózy (RS) a množstvím ultrafialového slunečního záření byl již prokázán. Oxidační stres hraje v patogenezi RS důležitou roli. Melatonin, který v těle reguluje cirkadiální rytmy, má přirozené antioxidační schopnosti. Navíc by mohl příznivě ovlivnit i poruchy spánku, které jsou u RS časté a významně se podílí na celkové únavě pacienta.

Cílem studie publikované v Neurochemistry Research bylo zhodnotit přínos suplementace 5 mg melatoninu denně po dobu 90 dní na hladinu celkového počtu oxidantů v séru (total oxidant status – TOS), celkovou antioxidační kapacitu séra (total antioxidant capacity – TAC) a jejich vliv na kvalitu spánku a deprese u pacientů s RS. Studie probíhala v designu případů a kontrol a zahrnovala 102 pacientů s RS a 20 kontrol, které odpovídaly věkem a pohlavím. Pacienti i kontroly vyplňovali The Kurtzke's Expanded Disability Status Scale, Athens Insomnia Scale (AIS) a dotazník Beck Depression Inventory, provedeno bylo i vyšetření magnetickou rezonancí.

U všech pacientů s RS byly nalezeny vyšší hladiny TOS v séru, které po léčbě melatoninem signifikantně poklesly. Hladiny TAC byly signifikantně nižší jen ve skupině pacientů s RS léčených mitoxantronem a i v této skupině se jejich hladina po léčbě melatoninem zvýšila. Ve skupině léčené interferonem beta-1a byla nalezena silná pozitivní korelace mezi počtem T1Gd(+) lézí a hladinou TAC.

Skóre nad 6 bodů v dotazníku AIS, které značí silnou insomnii, bylo nalezeno ve skupině léčené interferonem beta-1b (průměrná hodnota 6,62 ± 2,88), glatirameracetátem (průměrná hodnota 8,45 ± 2,07) a mitoxantronem (průměrná hodnota 11,1 ± 3,25). Po léčbě melatoninem se hodnota v dotazníku AIS snížila u glatirameracetátu (průměrná hodnota po léčbě 5,25 ± 1,14) a mitoxantronu (průměrná hodnota po léčbě 7,08 ± 2,39), obě p < 0,05.

Závěry studie naznačují, že melatonin funguje dobře jako antioxidant a u RS zlepšuje kvalitu spánku.

(epa)

Zdroj: Adamczyk-Sowa M., Pierzchala K., Sowa P., et al. Melatonin Acts as Antioxidant and Improves Sleep in MS Patients. Neurochem Res. 2014 Jun 30. [Epub ahead of print]; doi: 10.1007/s11064-014-1347-6



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#