#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba šitá na míru potřebám pacienta jako cesta k vyšší adherenci

14. 11. 2017

Adherence pacientů zdaleka není samozřejmostí, a platí to dokonce i u biologické léčby, o kterou tolik pacientů bojuje. Jak ale zlepšit spolupráci pacienta s lékařem?

Více možností léčby, heterogennější populace nemocných

Možnosti léčby roztroušené sklerózy jsou stále širší a rozdíly mezi jednotlivými léčivy a jejich kombinacemi poměrně značné. Mají sice podobnou účinnost, ale liší se spektrem nežádoucích účinků, způsobem podání i dávkováním. Obdobně heterogenní je i populace osob s roztroušenou sklerózou. Pozorujeme různě silnou terapeutickou odpověď, charakter a intenzitu nežádoucích účinků, stejně jako různou individuální toleranci NÚ. Výrazné rozdíly jsou také v preferencích ohledně způsobu a frekvence podávání.

Pacientská očekávání – co napověděl průzkum?

Možná se ptáte, jestli jsou opravdu subjektivní preference tak důležité. Nemá větší hodnotu objektivní zvážení přínosů a rizik? Jak se to vezme. Objektivní zvážení je samozřejmě nutné, ale pokud bereme v potaz pacientova přání a potřeby, dosáhneme větší adherence k léčbě a tím i lepších výsledků.

A jaká očekávání vlastně pacienti mají? To zjišťoval tým kalifornských výzkumníků. Obeslal několik tisíc nemocných s relabující-remitentní roztroušenou sklerózou (RRRS), aby získal kompletní odpovědi od 301 osob, ze kterých plyne, že:

  • Respondenti s mírným nebo žádným fyzickým postižením kladou největší důraz na absenci flu-like příznaků po podání injekcí a na snižování rizika progrese.
  • Pacienti s větším tělesným postižením se zaměřují na zpomalení progrese nemoci a redukci rizika závažných infekcí.
  • Respondenti na injekční léčbě považují za nejdůležitější aspekt snižování rizika progrese nemoci a závažných infekcí.
  • Perorálně léčení pacienti kladou největší důraz na způsob a frekvenci podávání léků.

Rozdíly v preferencích mezi jednotlivými skupinami respondentů byly statisticky významné (p < 0,05).

Shrnutí a závěr

Očekávání pacientů s relabující-remitentní formou RS se zjevně liší v závislosti na různých faktorech, proto je nelze hodnotit plošně. Pro ty, kdo chtějí dosáhnout maximální adherence, je tedy vhodné nehodnotit pacienty „šmahem“, ale investovat chvíli času do cíleného rozhovoru ke zjištění jejich potřeb a přání.

(pez)

Zdroj: Mansfield C., Thomas N., Gebben D. et al. Preferences for multiple sclerosis treatments: using a discrete-choice experiment to examine differences across subgroups of US patients. Int J MS Care 2017; 19 (4): 172–183, doi: 10.7224/1537-2073.2016-039.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#