#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba poruch spánku u pacientů s roztroušenou sklerózou

28. 11. 2012

Léčba poruch spánku u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) může významně zmírnit únavu a příznivě ovlivnit i jiné klinické aspekty RS

Léčba poruch spánku u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) může významně zmírnit únavu a příznivě ovlivnit i jiné klinické aspekty RS.

Kanadští autoři, kteří nedávno publikovali práci dokazující vliv poruch spánku na únavu u pacientů s RS, se nyní zaměřili na účinky terapie poruch spánku na únavu a související klinické aspekty u pacientů s RS.

Do kontrolované nerandomizované studie zařadili 62 pacientů s RS, kteří vyplnili standardizované dotazníky hodnotící únavu, kvalitu spánku a ospalost – Fatigue Severity Scale (FFS), Multidimensional Fatigue Inventory (MFI), Epworth Sleepiness Scale (ESS) a Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) – a podstoupili polysomnografii. Pacientům, u nichž byla zjištěna porucha spánku, byla nabídnuta standardní léčba. Nejméně po 3 měsících vyplnilo stejné dotazníky 56 ze zařazených pacientů.

Po tomto druhém hodnocení byli pacienti rozděleni do 3 skupin: s poruchami spánku a s léčbou (n = 21), s poruchami spánku bez léčby (n = 18) a bez poruch spánku (n = 17). Ve skupině s poruchami spánku a léčbou došlo během ≥ 3měsíční léčby k významnému snížení celkového skóre únavy i jeho duševního složky (FSS a MFI, p < 0,03) a ke zlepšení kvality spánku a zmírnění ospalosti (ESS, PSQI, p < 0,001). Významný příznivý vliv léčby poruch spánku potvrdila i multivariační analýza po úpravě na potenciálně zavádějící faktory: u FSS p = 0,005, u celkového skóre únavy dle MFI p = 0,034, u ESS p = 0,042 a u PSQI p = 0,023.

Tato studie prokázala význam léčby poruch spánku, které se často vyskytují u pacientů s RS.

(zza)

Zdroj: Côté I., Trojan D., Kaminska M., et al. Impact of sleep disorder treatment on fatigue in multiple sclerosis. Mult Scler. 2012 Aug 22. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#