#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinovaná perorální antikoncepce má příznivý vliv na průběh roztroušené sklerózy

19. 6. 2014

V retrospektivní studii se 174 ženami s roztroušenou sklerózou (RS) bylo podávání kombinované perorální antikoncepce zejména v kombinaci s imunomodulační léčbou spojeno s nižší závažností a příznivějším vývojem tohoto onemocnění.

Do této italské studie bylo zařazeno 141 žen s relabující-remitentní RS a 33 žen se sekundárně progredující RS. Hodnocen byl vliv podávání kombinované perorální antikoncepce na skóre EDSS (Expended Diasability Statis Scale), skóre MSSS (Multiple Sclerosis Severity Score), roční výskyt relapsů a rozvoj sekundárně progresivní RS. Průměrná délka trvání choroby byla 14,3 ± 9,8 roku.

Výsledky publikované v dubnu 2014 ukázaly, že ženy, které neužívaly antikoncepci, měly vyšší riziko rozvoje sekundárně progresivní RS, a to nezávisle na užívání imunomodulačních léků. U žen, které užívaly antikoncepci a současně imunomodulační léky, bylo zjištěno nižší skóre EDSS i MSSS. Užívání antikoncepce nemělo vliv na roční výskyt relapsů. Mezi jednotlivými typy kombinované perorální antikoncepce nebyly z hlediska sledovaných parametrů zjištěny žádné rozdíly.

Závěr autorů této studie hovoří pro podávání kombinované perorální antikoncepce u žen s roztroušenou sklerózou, které může předcházet progresi onemocnění a v kombinaci s imunomodulačními léky snižovat jeho závažnost.

(zza)

Zdroj: Gava G., Bartolomei I., Costantino A., et al. Long-term influence of combined oral contraceptive use on the clinical course of relapsing-remitting multiple sclerosis. Fertil Steril. 2014 Apr 29; pii: S0015-0282(14)00309-4; doi: 10.1016/j.fertnstert.2014.03.054. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#