#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Koenzym Q10 jako podpůrná léčba únavy a depresí spojených s roztroušenou sklerózou

8. 6. 2015

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému. Jeho klinická symptomatologie je provázená únavou, depresí a disabilitou. Recentně byly publikovány výsledky studie zabývající se efektem koenzymu Q10 na únavu a depresivní projevy u nemocných s RS.

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému. Jeho klinická symptomatologie je provázená únavou, depresí a disabilitou. Recentně byly publikovány výsledky studie zabývající se efektem koenzymu Q10 na únavu a depresivní projevy u nemocných s RS.

Jednalo se o randomizovanou dvojitě zaslepenou studii, která byla kontrolována placebem. Koenzym Q10 v dávce 500 mg/den či placebo byly podávány po dobu 12 týdnů. Únava byla hodnocena pomocí škály Fatigue Severity Scale (FSS), depresivní projevy pak pomocí Beck Depression Inventory (BDI) testu.

Ve skupině, které byl podáván koenzym Q10, byl pozorován signifikantní pokles výsledků ve škále FSS (p = 0,001), zatímco ve skupině s placebem byl pozorován signifikantní vzestup hodnot FSS. Další metoda analýzy výsledky pozitivního efektu koenzymu Q10 na výsledky FSS i BDI škál potvrdila.

Autoři této studie tedy uzavírají, že výsledky studie se suplementací koenzymu Q10 mluví pro možné zlepšení míry únavy a deprese u nemocných s RS.

(eza)

Zdroj: Sanoobar M., et al. Coenzyme Q10 as a treatment for fatigue and depression in multiple sclerosis patients: A double blind randomized clinical trial. Nutr Neurosci – publikováno online 20. ledna 2015; doi: 10.1179/1476830515Y.0000000002



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#