#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jízda na stacionárním bicyklu s neuromuskulární elektrickou stimulací může být přínosem u pacientů s pokročilou roztroušenou sklerózou

22. 5. 2014

Opakované lekce jízdy na stacionárním bicyklu s postupně se zvyšující neuromuskulární elektrickou stimulací vedly u pacientů s pokročilou roztroušenou sklerózou ke zvýšení obvodu stehen, zlepšení schopnosti přesunu, zlepšení cirkulace v dolních končetinách, zmírnění spasticity a zvýšení svalové síly.

Do nedávno publikované australské studie bylo zařazeno 8 žen se sekundárně progredující roztroušenou sklerózou (hodnoty skóre EDSS 6,5–8,5), které podstoupily 18 čtyřicetiminutových tréninků jízdy na stacionárním bicyklu s postupným zvyšováním intenzity neuromuskulární stimulace v průběhu každé lekce. Program trval průměrně 10 týdnů. Hodnocena byla míra tolerované stimulace, změna obvodu stehen, vynaložená síla a kardiorespirační reakce během lekce.

Program dokončilo 7 pacientek. Výsledky ukázaly vyšší míru tolerované stimulace než předchozí publikované práce. Došlo ke zvětšení obvodu stehen, pacientky popisovaly přínos z hlediska schopnosti přesunu, krevního oběhu, spasticity a svalové síly v dolních končetinách. Tyto účinky byly dány výhradně jízdou na kole s neuromuskulární elektrickou stimulací.

Autoři došli k závěru, že postupné zvyšování intenzity neuromuskulární stimulace při jízdě na stacionárním bicyklu u osob s pokročilou roztroušenou sklerózou zvyšuje tolerovanou intenzitu stimulace. Popsaný program může být přínosem u pacientů se zachovanou citlivostí a svalovou parézou.

(zza)

Zdroj: Fornusek C., Hoang P. Neuromuscular electrical stimulation cycling exercise for persons with advanced multiple sclerosis. J Rehabil Med. 2014 Apr 22; doi: 10.2340/16501977-1792. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#