#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Incidence fraktur u pacientů s roztroušenou sklerózou

30. 7. 2012

Je obecně známo, že u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) se setkáváme v důsledku pádů a osteoporózy se zvýšeným rizikem zlomenin. Dánští vědci se proto pokusili odhadnout míru incidence vzniku fraktur u pacientů s RS, stratifikovanou dle typu fraktury, pohlaví a věku, a porovnat tyto výsledky s kontrolní skupinou. Svá zjištění pak publikovali v časopise Multiple sclerosis.

Je obecně známo, že u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) se setkáváme v důsledku pádů a osteoporózy se zvýšeným rizikem zlomenin. Dánští vědci se proto pokusili odhadnout míru incidence vzniku fraktur u pacientů s RS, stratifikovanou dle typu fraktury, pohlaví a věku, a porovnat tyto výsledky s kontrolní skupinou. Svá zjištění pak publikovali v časopise Multiple sclerosis.

Sledovanou skupinu pacientů tvořili jedinci s diagnózou RS registrovaní v dánském registru pacientů s RS. Těmto pacientům (n = 11 157) pak byli dle roku a data narození a pohlaví přiděleni v poměru 6:1 jedinci bez RS tvořící kontrolní skupinu. Incidence fraktur byla odhadnuta jako počet zlomenin na 1 000 pacientoroků. Následně byl vypočten poměr počtu fraktur vzniklých u pacientů s RS k počtu fraktur vzniklých u kontrolní skupiny, tedy osob bez RS (incidence rates ratios, IRRs).

U pacientů s RS činila incidence vzniku jakékoliv fraktury 22,8 na 1 000 osoboroků. IRR vzniku jakékoliv fraktury mezi pacienty s RS a kontrolami byl 1,40. Ve sledované skupině pacientů byla oproti kontrolám zaznamenána vyšší incidence fraktur zejména v oblasti tibie (3,36), femuru (6,66) a kyčle (3,20).

Autoři tedy jednoznačně prokázali vyšší incidenci fraktur ve skupině pacientů s RS, přičemž se jednalo zejména o fraktury tibie, kyčelního kloubu a femuru.

(mik)

Zdroj: Bazelier M. T. et al. Incidence of fractures in patients with multiple sclerosis: the Danish National Health Registers. Mult Scler. 2012 May; 18 (5): 622–7.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#