#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fertilizace in vitro zvyšuje riziko relapsů roztroušené sklerózy

23. 7. 2012

Retrospektivní studie publikovaná v červnu 2012 ukázala, že u žen s roztroušenou sklerózou (RS) vede fertilizace in vitro ke zvýšenému výskytu relapsů.

Retrospektivní studie publikovaná v červnu 2012 ukázala, že u žen s roztroušenou sklerózou (RS) vede fertilizace in vitro ke zvýšenému výskytu relapsů.

Je prokázáno, že výskyt relapsů RS zvyšuje podávání exogenních pohlavních hormonů a těhotenství. Hormonální léčba v rámci asistované reprodukce by tedy mohla ovlivňovat průběh RS. Cílem studie francouzských autorů bylo určit, zda je fertilizace in vitro provedená u žen s RS spojená se zvýšeným rizikem exacerbace choroby. Byl proveden průzkum údajů o IVF a RS z databází 13 univerzitních nemocnic ve Francii s doplněním dat z dokumentace neurologů těchto pacientek. Pomocí univariační a multivariační statistické analýzy byla hodnocena souvislost mezi IVF a výskytem relapsů RS.

Během 11 let sledování podstoupilo 32 žen s RS celkem 70× léčbu v rámci IVF, přičemž ve 48 případech byli použiti agonisté gonadotropin uvolňujících hormonů (GnRH) a v 19 případech antagonisté GnRH. Během 3 měsíců po IVF byl zjištěn významně vyšší roční výskyt relapsů RS (průměr 1,60) v porovnání s 3měsíčním obdobím před IVF (průměr 0,80) i s kontrolním obdobím 1 roku před IVF (průměr 0,68). Toto zvýšení výskytu relapsů bylo spojeno s podáváním agonistů GnRH (p = 0,025) a se selháním IVF (p = 0,019).

Studie prokázala zvýšené riziko relapsů RS u žen, které podstoupí IVF, a to v následujících 3 měsících. Toto riziko může souviset se selháním IVF a s podáváním agonistů GnRH.

(zza)

Zdroj: Michel L., Foucher Y., Vukusic S., et al. Increased risk of multiple sclerosis relapse after in vitro fertilisation. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2012 Jun 11. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#