#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Endovaskulární léčba u pacientů s roztroušenou sklerózou a cerebrospinální žilní insuficiencí ovlivňuje parametry endoteliální dysfunkce a aktivace koagulace

8. 7. 2014

Endovaskulární léčba u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) a chronickou cerebrospinální žilní insuficiencí byla spojena s přínosem u 3/4 nemocných. Jak ukázala prospektivní studie u 110 pacientů, markery endoteliální dysfunkce a aktivace koagulace klesly po 1 měsíci a pokles přetrvával i po 12 měsících sledování.

Monocentrická observační studie, jejíž výsledky byly publikovány v květnu 2014, hodnotila výsledky 144 endovaskulárních zákroků u 110 pacientů s RS a cerebrospinální žilní insuficiencí provedených kvalifikovaným týmem v období únor 2011 až červenec 2012. Po zákroku byli pacienti léčeni běžnými postupy s přidáním mesoglykanu. Endovaskulární dysfunkce a aktivace koagulace byly vyšetřeny před léčbou a za 1, 3, 6, 9, 12, 15 a 18 měsíců po zákroku.

Příznivého výsledku z hlediska RS bylo dosaženo u 55 % pacientů po 1 měsíci a u dalších 25 % pacientů po 3 měsících. Absence přínosu byla zjištěna u 24,9 % pacientů a pouze v 0,1 % došlo k akutní recidivě, která byla vyřešena vysokými dávkami imunosupresivní terapie. Nedošlo k žádným významným komplikacím. Pokles parametrů endoteliální dysfunkce a aktivace koagulace byl spojen s dobrým klinickým výsledkem léčby.

Pozorované změny plazmatické hladiny markerů aktivace koagulace a endoteliální dysfunkce jsou dokladem korelace mezi zánětem, aktivací koagulace a neurodegenerativními chorobami.

(zza)

Zdroj: Napolitano M., Bruno A., Mastrangelo D., et al. Endovascular treatment of chronic cerebro spinal venous insufficiency in patients with multiple sclerosis modifies circulating markers of endothelial dysfunction and coagulation activation: a prospective study. Blood Coagul Fibrinolysis. 2014 May 6. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#