#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Emocionální zátěž spojená se stanovením diagnózy roztroušené sklerózy a s její léčbou

17. 5. 2016

Deprese a úzkost se u nemocných s roztroušenou sklerózou (RS) vyskytují často. Navíc se ukazuje, že jsou poměrně často přítomné již v době diagnózy.

Cílem italské observační prospektivní studie POSIDONIA, která trvala 12 měsíců, bylo vyhodnotit, jak onemocnění modifikující léčba (DMT) ovlivňuje emoce pacientů s recentně diagnostikovanou RS. K evaluaci byly použity jednak nástroje, které se zaměřují na pacienta a jeho vnímání obtíží − škály deprese a úzkosti (HADS – Hospital Anxiety and Depression Scale), subskórovací systémy zaměřené pouze na úzkost (HADS-A) či pouze na depresi (HADS-D), dotazník SF-36 (zaměřený na kvalitu života) a systém IES-R (Impact of Event Scale − Revised). Dále byly použity nástroje, které vyplňovali poskytovatelé péče. Cílem studie bylo zhodnotit změny spojené s úzkostí a depresí v průběhu 12 měsíců od diagnózy RS.

Průběh studie

Do studie bylo zahrnuto 250 pacientů, studii dokončilo 88,8 % z nich. V období vstupu do studie bylo průměrné skóre HADS v normálním rozmezí, stejně tak hodnoty subskóre HADS-A a HADS-D. V průběhu sledovaného období nebyly zaznamenány signifikantní změny v těchto hodnotách. U pacientů, kteří vykazovali známky úzkosti a deprese při vstupu do studie, byla v průběhu 12 měsíců zaznamenaná tendence ke zlepšení. Pokud jde o ostatní nástroje, u HDRS a IES-R se celkové skóre v průběhu sledovaného období zlepšilo, změny v SF-36 nebyly signifikantní.

Závěr

Autoři uzavírají, že dle výsledků studie POSIDONIA byla úzkost či deprese přítomná pouze u několika pacientů. Nebylo tedy možné spolehlivě vyhodnotit vliv léčby na symptomy spojené s úzkostí či depresí. Nicméně u nemocných, kteří měli při vstupu do studie vyjádřené známky úzkosti či deprese, léčba přinesla velmi pravděpodobně benefit.

(eza)

Zdroj: Montanari E., Rottoli M., Maimone D. et al. A 12-month prospective, observational study evaluating the impact of disease-modifying treatment on emotional burden in recently-diagnosed multiple sclerosis patients: the POSIDONIA study. J Neurol Sci 2016; 354: 105−109; doi: 10.1016/j.jns.2016.02.047.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#