#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Domácí herní konzole Wii pomáhá při rehabilitaci pacientů s roztroušenou sklerózou

30. 5. 2013

Randomizovaná pilotní studie se 36 pacienty s roztroušenou sklerózou (RS), kteří měli objektivní poruchu rovnováhy, ukázala zlepšení funkčních testů a skóre MSIS-29 po 12týdenním domácím tréninku rovnováhy pomocí balanční desky Wii Nintendo.

Randomizovaná pilotní studie se 36 pacienty s roztroušenou sklerózou (RS), kteří měli objektivní poruchu rovnováhy, ukázala zlepšení funkčních testů a skóre MSIS-29 po 12týdenním domácím tréninku rovnováhy pomocí balanční desky Wii Nintendo.

Balanční deska Wii je součást domácí elektronické pohybové herní konzole, která se objevuje ve stále více domácnostech ve světě i v České republice. Na této desce člověk stojí a pomocí přenášení rovnováhy provádí formou hry, která se zobrazuje na monitoru, různá cvičení. Italští autoři se pokusili využít toto zařízení k rehabilitaci pacientů s RS a zhodnotit jeho přínos.

Ve zkřížené studii randomizovali pacienty s RS a objektivně zjištěnou poruchou rovnováhy do skupiny s 12týdenním cvičením na Wii s následným 12týdenním obdobím bez cvičení nebo do skupiny B, která prvních 12 týdnů necvičila a Wii používala až ve druhých 12 týdnech. Sledovanými parametry byly centralizace a udržení těžiště po dobu 30 sekund na desce Wii, 4krokový čtvercový test (FSST), test rychlosti chůze na 25 stop (25-FWT) a skóre na 29položkové Multiple Sclerosis Impact  Scale (MSIS-29). Hodnocena byla změna mezi vstupní hodnotou a výsledkem po 12 a po 24 týdnech studie.

Výsledky ukázaly, že rehabilitace na balanční desce Wii vedla ke zlepšení rovnováhy (p = 0,016), ke zlepšení FSST (p = 0,034), 25-FWT (p = 0,048) i MSIS-29 (p = 0,023). Pozorované nežádoucí účinky zahrnovaly bolest kolene a beder, ale pouze 1 pacient musel ze studie odstoupit.

Tato pilotní studie ukázala, že balanční desku herní konzole Wii by bylo možné využít při domácí rehabilitaci pacientů s RS a poruchou rovnováhy. Výhodou je zábavná forma balančních cvičení s okamžitým zpětným vyhodnocením výsledků doma. Je však třeba zvážit riziko úrazů a finanční náročnost zařízení.

(zza)

Zdroj: Prosperini L. et al. Home-Based Balance Training Using the Wii Balance Board: A Randomized, Crossover Pilot Study in Multiple Sclerosis. Neurorehabil Neural Repair. 2013 Mar 11. [Epub ahead of print]; doi: 10.1177/1545968313478484



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#