#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co ovlivňuje preference pacientů s roztroušenou sklerózou ve výběru léčby?

2. 12. 2014

Množství onemocnění modifikujících léků (DMT) používaných v léčbě roztroušené sklerózy (RS) narůstá. Zdá se, že v budoucnu bude ve výběru léčby hrát svou roli i preference pacientů. Němečtí lékaři hodnotili vliv preference pacienta na výběr orální versus parenterální léčby DMT a také se pokusili identifikovat faktory mající vliv na preferenci pacienta.

Množství onemocnění modifikujících léků (DMT) používaných v léčbě roztroušené sklerózy (RS) narůstá. Zdá se, že v budoucnu bude ve výběru léčby hrát svou roli i preference pacientů. Němečtí lékaři hodnotili vliv preference pacienta na výběr orální versus parenterální léčby DMT a také se pokusili identifikovat faktory mající vliv na preferenci pacienta.

Lékaři se dotazovali 156 pacientů s relaps-remitentní RS. Použili dotazník hodnotící preference pacientů v případě, že by se měli rozhodnout mezi dvěma hypotetickými scénáři léčby.

Z odpovědí pacientů vyplynulo, že silný vliv na preferenci pacienta měla frekvence léčby a způsob podání léků, naopak menší význam měl výskyt a četnost mírných nežádoucích účinků. Nežádoucí účinky byly důležitější pro dosud neléčené pacienty ve srovnání s těmi, kteří již nějakou léčbu absolvovali. Čím vyšší bylo skóre EDSS pacienta, tím více by pacienti oceňovali léčbu tabletami. Tablety byly preferovány ve srovnání s injekční léčbou u 93 % pacientů. Nicméně pokud by měly být tablety podávány 3× denně a injekce jednou za týden, pak se preference pacientů obrátila směrem k injekcím. Obdobně pokud by podávání tablet s sebou přinášelo častý výskyt nežádoucích účinků, pak by pacienti spíše volili injekční léčbu.

Výsledky této dotazníkové analýzy ukázaly, že způsob podání a frekvence podání léčby hrají důležitou roli v preferenci pacienta ohledně typu podávané DMT léčby.

(eza)

Zdroj: Utz K. S., et al. Patient preferences for disease-modifying drugs in multiple sclerosis therapy: a choice-based conjoint analysis. Ther Adv Neurol Disord. 2014 Nov; 7 (6): 263–75.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#