#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cluster headache jako neobvyklý příznak vedoucí k diagnóze roztroušené sklerózy - kazuistika

8. 6. 2015

Bolesti hlavy typu cluster headache jsou relativně dobře poznanou jednotkou, která je řazena mezi primární trigeminové autonomní bolesti. Toto jinak spíše vzácné onemocnění je do souvislosti s roztroušenou sklerózou (RS) dáváno minimálně. Jak ale dokládají autoři této kazuistiky, existují pacienti, u kterých jsou tyto bolesti sekundárními projevy jiného onemocnění.

Bolesti hlavy typu cluster headache jsou relativně dobře poznanou jednotkou, která je řazena mezi primární trigeminové autonomní bolesti. Toto jinak spíše vzácné onemocnění je do souvislosti s roztroušenou sklerózou (RS) dáváno minimálně. Jak ale dokládají autoři této kazuistiky, existují pacienti, u kterých jsou tyto bolesti sekundárními projevy jiného onemocnění.

Hlavním symptomem těchto bolestí je těžká jednostranná bolest lokalizovaná v orbitální, supraorbitální a/nebo temporální oblasti, která trvá neléčená řádově v minutách až hodinách. Je spojena s minimálně jedním autonomním příznakem, jako jsou injekce spojivky, slzení, nazální kongesce či rinorea, pocení tváří, mióza, ptóza a otok víčka. Nejčastějšími primárními bolestmi hlavy bývá migréna či tenzní typy bolesti hlavy.

V předkládané kazuistice byla 45letá žena vyšetřována pro typickou ataku bolestí typu cluster headache vlevo. Bolest měla tendenci k objevování se 3–5krát denně a obvykle trvala kolem hodiny. Byla provázena typickými autonomními příznaky. Bolest byla velmi intenzivní, bez efektu několika vyzkoušených nesteroidních protizánětlivých léků. Po 7 dnech obtíží byla pacientka hospitalizována. CT vyšetření mozku neprokázalo abnormitu, klinické i neurologické vyšetření bylo taktéž normální. Druhý den hospitalizace bylo provedeno MRI vyšetření mozku, které ukázalo vícečetné fokální demyelinizační změny o velikosti do 11 mm v průměru. Rentgenologové tento nález vyhodnotili jako příznak RS. Vyšetření mozkomíšního moku zvažovanou diagnózu potvrdilo nálezem oligoklonálních proužků. Z dalších testů byly prokázány abnormity u sluchových evokovaných potenciálů levostranně. Po stanovení diagnózy RS byla zahájena léčba bolusy metylprednisolonu s následným snižováním dávek, dále byla přidána terapie verapamilem. Clusterové bolesti postupně ustoupily v průběhu prvních pěti dnů terapie a po dobu následujících tří let léčby se již znovu neobjevily.

Autoři v diskuzi dokumentují, že bolesti typu cluster headache předcházející diagnózu RS jsou vzácné, ale v uplynulých několika letech byla tato spojitost popsána. Nicméně spojení mezi těmito dvěma jednotkami není objasněné. Autoři konstatují, že u pacientů se symptomy cluster headache by vždy mělo být pomýšleno na jejich sekundární původ. Sami vytvořili protokol používaný v jejich praxi pro odhalení těch pacientů, u nichž by měla být vyloučena další onemocnění, která mohou být primární příčinou těchto symptomů.

(eza)

Zdroj: Mijajlovic M. D., et al. Cluster headache as a first manifestation of multiple sclerosis: case report and literature review. Neuropsychiatr Dis Treat 2014; 10: 2269–2274.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#