#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chronická cerebrospinální venózní insuficience – následek, či příčina roztroušené sklerózy?

1. 12. 2011

Vztah mezi zhoršenou extrakraniální venózní drenáží mozku a vznikem roztroušené sklerózy (RS) byl poprvé popsán Paolem Zambonim z Univerzity Ferrara v Itálii. Od té doby bylo provedeno množství klinických studií k verifikaci této terapie s nejednoznačnými výsledky

Vztah mezi zhoršenou extrakraniální venózní drenáží mozku a vznikem roztroušené sklerózy (RS) byl poprvé popsán Paolem Zambonim z Univerzity Ferrara v Itálii. Od té doby bylo provedeno množství klinických studií k verifikaci této terapie s nejednoznačnými výsledky. V současné době se předpokládá, že prevalence chronické cerebrospinální venózní insuficience (CCSVI) je u pacientů s roztroušenou sklerózou sice zvýšena, ale pravděpodobně nemá žádnou kauzální souvislost s patogenezí základního onemocnění.

Přítomnost CCSVI se zvyšuje s progresí choroby, u pacientů s první klinickou atakou RS je nalézána ve 38 % případů, zatímco u progresivní formy RS je přítomna již v 90 %. Výsledky pacientů, kteří se podrobili elektivní angioplastice či zavedení stentů, neprokázaly jednoznačný benefit těchto výkonů.

Studie Combined Transcranial and Extracranial Venous Echo-Color Doppler Evaluation study (CTEVD) z amerického Buffala, publikovaná v červnovém čísle Neurology, se rovněž zabývala prevalencí CCSVI u 499 pacientů (289 s RS, 163 zdravých kontrol, 26 s jinými neurologickými chorobami a 21 s klinicky izolovaným syndromem). K definici CCSVI byla užita kritéria navržená dr. Zambonim.

Nejvyšší prevalence CCSVI byla nalezena u pacientů s RS, výsledky měly však pouze střední statistickou senzitivitu a specifitu. Prevalence CCSVI byla nejvyšší u pacientů s progresivní formou RS ve srovnání se skupinou s neprogresivní formou RS (P = 0,004).

Ze závěrů lze tedy usuzovat, že CCSVI se pravděpodobně podílí na rozvoji choroby, může být ale také následkem RS či věkových změn. I když komunita pacientů s RS maximálně uvítala možnost operativních zákroků řešících CCSVI, které byly některými sociálními médii považovány za ‚záchranu pacientů s RS‘, dle názorů odborníků by tyto výkony měly být prováděny zatím pouze v rámci klinických studií. Uskutečnění dalších kvalitních studií s dobrou výpovědní hodnotou je nezbytné pro zjištění, zda CCSVI je skutečně kauzálně spojena s RS.

(moa)

Zdroj: Medscape Medical News in Neurology © 2011: CCSVI May Be the Result, Not the Cause of MS.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#