#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Botulotoxin lze využít k symptomatické léčbě roztroušené sklerózy

5. 8. 2014

Lokální aplikace malého množství botulotoxinu dokáže u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) dočasně zmírnit spasticitu kosterních svalů, hyperreflexii močového měchýře a tremor. Tento terapeutický postup může být významný z hlediska kvality života pacientů.

Ve své právě publikované práci analyzují američtí autoři klinické zkušenosti a výsledky studií s injekční aplikací botulotoxinu do svalů v symptomatické léčbě RS. Botulotoxin je neurotoxin, který vede k paralýze svalů cestou inhibice vyplavování acetylcholinu z presynaptických vezikul na neurosvalové ploténce. Jak autoři shrnují, u pacientů s RS se spasticitou bylo po injekci malého množství botulotoxinu prokázáno snížení svalového tonu se zlepšením pasivní a snad i aktivní afunkce. Aplikace botulotoxinu do stěny močového měchýře je výjimečně účinný a bezpečný postup s dlouhodobě přetrvávajícím efektem u pacientů, kteří trpí neurogenní hyperreflexií detrusoru z důvodu RS a nedostatečně reagují na perorální podávání antimuskarinových preparátů nebo je netolerují. Tento zákrok značně snižuje potřebu permanentních katétrů a operací močového měchýře. Nedávno publikovaná studie navíc naznačila, že by botulotoxin mohl být přínosem i u vybraných pacientů s tremorem horních končetin způsobeným RS.

U řady pacientů s RS tak může správné použití botulotoxinu významně zlepšit kvalitu života.

(zza)

Zdroj: Cameron M. H., Bethoux F., Davis N., et al. Botulinum toxin for symptomatic therapy in multiple sclerosis. Curr Neurol Neurosci Rep. 2014 Aug; 14 (8): 463; doi: 10.1007/s11910-014-0463-7.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#