#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

BMI jako rizikový faktor pro nástup roztroušené sklerózy?

24. 1. 2013

V roce 2009 byla v časopise Neurology publikována americká studie, která se zabývala vztahem mezi obezitou u dvou rozsáhlých kohort adolescentních dívek a rizikem vzniku roztroušené sklerózy (RS). Bylo potvrzeno, že obezita u dospívajících dívek představuje rizikový faktor pro nástup RS. Tuto teorii se pokusili ověřit lékaři ve studii, která byla provedena v Karolinska Institut ve Stockholmu. Cílem jejich práce bylo zjistit, zda zmíněná teorie je replikovatelná a platná pro obě pohlaví.

Studie byla prováděna v rámci celonárodního švédského programu, který se zabývá epidemiologickým vyšetřováním RS (EIMS). EIMS je populační studie zahrnující pacienty s RS ve věku 16–70 let, kteří jsou srovnáváni s kontrolními subjekty zvolenými z národního registru obyvatel a kteří odpovídají věkem, pohlavím a místem bydliště. Data jsou získávána pomocí rozsáhlého dotazníku, zahrnujícího otázky týkající se životního stylu a environmentálních faktorů.

Do 6letého sledování v letech 2005–2011 bylo vzato celkem 1 571 pacientů s RS a 3 371 kontrol. Pacienti, u nichž RS byla diagnostikována před 20. rokem života, byli vyloučeni ze studie. Mezi sledované parametry byla zařazena současná hmotnost, body mass index (BMI) a dále hmotnost ve 20 letech včetně BMI.

V souladu s dříve provedenou studií bylo zjištěno, že obézní pacienti a pacienti s nadváhou měli zvýšené riziko pro rozvoj RS ve srovnání s kontrolními subjekty, jejichž BMI byla mezi 18,5 a 21 kg/m2. U pacientů s RS, jejichž BMI přesáhlo 27 kg/m2, bylo toto riziko dokonce 2× vyšší. Vztah vysokého BMI a rizika rozvoje RS byl nalezen shodně u obou pohlaví.

Mechanismus patogeneze, který by jednoznačně vysvětloval zmíněnou asociaci, není v současné době znám. Uvažuje se o vlivu snížené hladiny metabolitů vitamínu D u obézních lidí či o proinflamatorním mechanismu, který je spojen s nadměrnou přítomností tukové tkáně. Tvorba a uvolnění prozánětlivých cytokinů, aktivace Th1-imunitní odpovědi a snížení regulačních T-buněk mohou být zodpovědné za rozvoj autoimunitní reakce CD4-lymfocytů, které atakují autoantigeny v CNS.

Nárůst obezity v určitých zemích může být vysvětlením současného nárůstu incidence RS. Opatření zabraňující rozvoji obezity u adolescentů mohou být tedy i prevencí vzniku RS.

(moa)

Zdroj: Hdström A. K. et al. High body mass index before age 20 is associated with increased risk for multiple sclerosis in both men and women. Multiple Sclerosis Journal 2012, 18 (9): 1334–1336; DOI: 10.1177/1352458512436596



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#