#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Belgický model obecně platného postupu péče o pacienty s roztroušenou sklerózou a neurogenní dysfunkcí dolních močových cest

18. 10. 2013

V Belgii vypracovali neurologové a urologové konsenzuální algoritmus vyšetření neurogenní dysfunkce dolních močových cest (NLUTD) u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS).

V Belgii vypracovali neurologové a urologové konsenzuální algoritmus vyšetření neurogenní dysfunkce dolních močových cest (NLUTD) u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS). Ukazuje, že neurolog hraje centrální úlohu při mezioborové spolupráci v léčbě jednotlivých manifestací RS. Neurolog jako koordinátor péče o pacienty s RS může značně přispět ke zlepšení kvality jejich života.

Postup vyšetření a doporučení pacientů s RS na urologii byl vypracován na 2 společných setkáních belgických neurologů, urologů a zástupců pojišťoven. Cílem bylo vytvořit doporučení pro úlohu neurologů a urologů v péči o tyto pacienty. Diskuze mezi odborníky vycházela ze současných poznatků, stávajících standardů péče a hlavních identifikovaných problémů klinické praxe. Vyústila v aktualizaci informací o léčbě NLUTD u RS a v doporučení pro neurology, jak ji zařadit mezi ostatní aspekty péče o pacienty s RS.

NLUTD postihuje až 97 % pacientů s RS. Poškození se týká jak jímací, tak evakuační funkce močového měchýře. Neadekvátní diagnostika a léčba vede k významnému snížení kvality života. V dlouhodobém měřítku může být příčinou poškození horních močových cest, nebo dokonce přispět k úmrtí pacienta. V České republice však doposud chybí jasně stanovená pravidla péče o pacienty s touto manifestací RS, zvláště o pacienty s pokročilou formou RS.

Konsenzuální, konkrétní a obecně platné vymezení úlohy neurologa v péči o pacienty s RS a NLUTD je dobrým příkladem hodným následování, který může významně zvýšit kvalitu života pacientů s RS.

(zza)

Zdroje: 1) De Ridder D., et al. Consensus guidelines on the neurologist's role in the management of neurogenic lower urinary tract dysfunction in multiple sclerosis. Clin Neurol Neurosurg. 2013 Jul 20; pii: S0303-8467(13)00227-8; doi: 10.1016/j.clineuro.2013.06.018. [Epub ahead of print]. 2) Varga G., Pacík D. Roztroušená skleróza 
a dysfunkce dolních močových cest. 
Možnosti diagnostiky, 
potřeba léčby a sledování. Urol List 2012; 10(1): 56–62



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#