#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atrofie mozku a míchy při zobrazení MRI u pacientů s roztroušenou sklerózou

10. 8. 2011

Atrofie mozku a míchy u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) koreluje s fenotypem choroby a stupněm invalidity, což podporuje MRI studie prezentovaná na 19. výročním meetingu Mezinárodní společnosti pro magnetickou rezonanci v medicíně. Tato studie zdůrazňuje budoucí význam magnetické rezonance v monitoraci progrese nemoci a terapeutické odpovědi.

Atrofie mozku a míchy u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) koreluje s fenotypem choroby a stupněm invalidity, což podporuje MRI studie prezentovaná na 19. výročním meetingu Mezinárodní společnosti pro magnetickou rezonanci v medicíně. Tato studie zdůrazňuje budoucí význam magnetické rezonance v monitoraci progrese nemoci a terapeutické odpovědi.

V dlouhodobém sledování pacientů s RS trvajícím 10 let vědci ukázali průměrnou 5% ztrátu objemu mozku u 47 pacientů ve srovnání s 3% ztrátou u 11 kontrolních subjektů. Průměrný věk pacientů byl 37 let, průměrný věk zdravých kontrolních subjektů byl 42 let a průměrná délka trvání nemoci byla 4,7 roku. Většina pacientů (n = 40) trpěla relaps-remitentní formou nemoci, pět z nich mělo sekundárně progresivní fenotyp a dva pak primárně progresivní fenotyp nemoci.

Konvenční MRI prováděné na počátku studie a pak po 10 letech měřilo objem mozku, normalizovaný objem bílé hmoty (nWM), normalizovaný objem šedé hmoty (nGM) a ventrikulární cerebrospinální tekutinu (vCSF). Lékaři hodnotili spojitost mezi fenotypem a invaliditou měřenou pomocí EDSS skóre (Expanded Disability Status Scale). Vstupně měli pacienti EDSS 2,5, které se během desetiletého sledování zvýšilo na 3,4. Průměrný počet relapsů v průběhu 10 let byl 3,8.

Změna v objemu nGM byla signifikantně vyšší u pacientů s RS než u zdravých kontrol. Nebyly zastiženy žádné statistické rozdíly mezi oběma skupinami v objemu nWM a vCSF. Pacienti s RS byli kategorizováni do dvou skupin – s vysokým (5 a více relapsů během 10 let) a nízkým (méně než 5 relapsů během 10 let) podílem relapsů. Pacienti s vysokým podílem relapsů měli signifikantně větší ztrátu objemu mozku, objemu nGM i objemu nWM než pacienti s nízkým počtem relapsů. Ve vCSF nebyly zastiženy žádné signifikantní rozdíly. Lékaři tedy zjistili, že MRI změny korelují se stupněm EDSS a podílem relapsů.

(pes)

Zdroj: Giorgio A. et al. Ten-year brain atrophy rate and its relevance to disability in multiple sclerosis. Prezentováno na  International Society for Magnetic Resonance in Medicine (ISMRM) 19th Annual Meeting and Exhibition, Montreal, Kanada, dne 12. května 2011.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#