#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Anorektální dysfunkce u roztroušené sklerózy

8. 1. 2013

Konstipace a fekální inkontinence jsou častými jevy u pacientů s neuromuskulárními onemocněními. Navzdory jejich vysoké prevalenci a potenciálnímu dopadu na celkovou kvalitu života existuje jen málo studií zabývajících se anorektální dysfunkcí u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS).

Konstipace a fekální inkontinence jsou častými jevy u pacientů s neuromuskulárními onemocněními. Navzdory jejich vysoké prevalenci a potenciálnímu dopadu na celkovou kvalitu života existuje jen málo studií zabývajících se anorektální dysfunkcí u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS). Cílem nedávno publikované studie bylo definovat prevalenci, patofyziologii, dopad a možnosti léčby konstipace a inkontinence u pacientů s RS.

Metodika:

Pro účely této studie byla prozkoumána databáze Pubmed s texty publikovanými v angličtině mezi lednem 1973 a prosincem 2011. Články byly přezkoumány, aby mohla být jejich zpracováním stanovena studovaná populace, délka, typ a závažnost RS, distribuce pohlaví, prevalence anorektální dysfunkce, dopad, výsledky fyziologického testování a léčby.

Výsledky:

Zjištěná prevalence konstipace a fekální inkontinence se pohybovala okolo 40 %. Anorektální dysfunkce významně limitovala pacienty, 1 ze 6 pacientů byl omezen ve společenských aktivitách, či dokonce kvůli těmto projevům musel opustit zaměstnání. Pečovatelé pacientů popisují tyto obtíže jako běžné a závažné. Jediná randomizovaná studie s kontrolou prokázala částečné zlepšení konstipace masáží břicha. Všechny ostatní zprávy pozbývaly kontroly a ukázaly zlepšení u jednotlivců s mírnějšími příznaky.

Závěr:  

Anorektální dysfunkce je běžným projevem u pacientů s RS a významně ovlivňuje kvalitu života. Léčba je v nejlepším případě jen mírně účinná a často těžkopádná, což podtrhuje potřebu jednoduché a účinnější intervence.

(dak)

Zdroj: Nusrat S. et al. Anorectal Dysfunction in Multiple Sclerosis: A Systematic Review. International Scholarly Research Network ISRN Neurology 2012: 376023; doi: 10.5402/2012/376023



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#