#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor Čapov oslavil 60. jubileum


Autoři: J. Wechsler
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2015, roč. 94, č. 7, s. 275.
Kategorie: Jubileum

Prof. MUDr. Ivan Čapov, CSc., se narodil dne 30. 6. 1955 ve Vsetíně, mládí prožil v Mikulově, jeho léta studií a profesionální kariéry však již patřila Brnu. Málokterý úspěšný chirurg se vyznačuje tak přímou a nekompromisní profesní dráhou. V pravidelných krátkých časových intervalech se v oboru chirurgie maximálně kvalifikoval – složil celkem čtyři atestace, absolvoval doktorandské studium se získáním titulu CSc., v r. 1999 se habilitoval z chirurgie a v r. 2014 se stal profesorem téhož oboru.

Vlivem příznivých okolností profesor Čapov, ač vystudoval pediatrickou větev lékařské fakulty Masarykovy univerzity (promoval v r. 1980), zahájil svůj profesní růst na I. chirurgické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Kromě jednoroční vojenské služby a studijních pobytů na předních světových chirurgických pracovištích v Evropě, USA a Japonsku, včetně hodnotných postgraduálních kurzů, kliniku neopustil. Pro všechny profesní etapy profesora Čapova jsou příznačné nekompromisnost a zaujetí vším moderním a prospěšným, zdánlivě nedosažitelným. Postupně díky mimořádnému chirurgickému nadání vynikl v nejdůležitějších chirurgických oblastech − chirurgii soustavy digestivní, endokrinní, miniinvazivní a hrudní, ve které se stal jedním z nejvýznamnějších pracovníků v České republice s ohlasem i ve vyspělém zahraničí.

Jubilantova vědecko-výzkumná činnost (hlavní řešitel 4 grantů IGA ČVR, spoluřešitel 8 grantů IGA ČR, 2 projektů FRVŠ) a rozsáhlá publikační činnost časopisecká i formou monografií dokládají jeho talent a píli.

Po ustanovení přednostou I. chirurgické kliniky r. 2005 profesor Čapov naplno rozvinul své organizační schopnosti a postupně prosadil své vize. Docílil zformování vysoce specializovaných center – pro chirurgii orgánů hrudních, stěny hrudní a mediastina, centra miniinvazivní chirurgie a centra chirurgie úrazové. Díky svému charizmatu a vysoké náročnosti v práci prosadil moderní partnerský způsob součinnosti lékařů se středním zdravotnickým personálem s průběžným hodnocením kvality práce. Inicioval kongresy o miniinvazivní a robotické chirurgii, které se letos uskuteční v Mikulově jako další Podlahovy chirurgické dny. Prof. Čapov rovněž založil významné ocenění za mimořádné výsledky v chirurgii − Petřivalského cenu.

Extrémní pracovní nasazení, vizionářství i dosažené výsledky jsou po právu reflektovány vysokými společenskými i odbornými uznáními na celostátní i nadhraniční úrovni. Je čestným členem České chirurgické společnosti JEP, České pneumologické a ftiseologické společnosti JEP, v zahraničí je členem European Society of Thoracic Surgery a Society of Digestive Surgery. Je členem výboru České chirurgické společnosti JEP, proděkanem LF MU a dlouholetým členem Vědecké rady LF MU.

Jako každá velká osobnost má i prof. Čapov svoji slabinu − jeho pragmatismus ho opouští, když se stává zamilovaným dědečkem svých tří vnoučat.

Milý Ivane, přijmi tímto blahopřání i projev díků za vše, co jsi s námi prožil a ještě prožiješ v hektickém, ale přesto krásném chirurgickém životě.

Za spolupracovníky I. chirurgické kliniky LF MU a FN u sv. Anny v Brně

Prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.

jan.wechsler@fnusa.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 7

2015 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#