#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podávání D-manózy při akutní exacerbaci recidivujících infekcí močového ústrojí

8. 9. 2015

Infekce dolních močových cest (DMC), které patří k nejčastějším bakteriálním infekcím u lidí, jsou vyvolány převážně kmeny Escherichia coli endogenního původu, mezi méně časté původce řadíme mykoplazmata, viry, prvoky a plísně. Vznik infekcí DMC může být podmíněn selháním lokálních antimikrobiálních obranných mechanizmů. Základní terapií infekcí DMC je podávání antibiotik nebo chemoterapeutik. Další léčebnou eventualitu představuje podávání imunomodulancií.

Mezi imunomodulancia řadíme přípravky na bázi D-manózy (přípravky zn. Uroval®). D-­manóza je monosacharid se šesti uhlíky a aldehydovou skupinou. I když patří mezi cukry, D-­manóza se svými vlastnostmi od ostatních cukrů liší. Není téměř metabolizována a nevyvolává významnou inzulinovou odpověď. Je masivně vylučována do moči. Podstatou působení D-manózy v prevenci infekcí DMC je vazebná reakce s fimbriemi bakterií E. coli, které slouží k jejich uchycení na epitelu močového traktu. Při podávání D-manózy perorálně se vazebná reakce mezi kmeny E. coli uskuteční s molekulami D-manózy přítomnými v moči. Bakterie pak ztrácejí schopnost adherovat na epitel močového ústrojí. V případě kombinace D-manózy s brusinkovým extraktem se předpokládá, že účinek D­-manózy potencuje efekt brusinkového extraktu, jelikož v brusince obsažené aktivní látky – proanthokyanidiny (PAC) – rovněž snižují adherenci fimbrií bakterií k buněčné membráně urotelu. Dle některých zdrojů má D-manóza ve zmíněném účinku 50× větší efekt než samotný brusinkový extrakt.

V jedné z klinických prací ověřujících efekt D-manózy bylo sledováno 56 dospělých pacientů se symptomatologií akutní exacerbace DMC, kterým bylo doporučeno podávání přípravku Uroval Manosa v iniciální dávce 2× 2 tbl., po 3 dnech byla dávka snížena na 2× 1 tbl. a celková doba léčby byla 3 měsíce. 29 pacientů mělo před léčbou pozitivní kultivační nález v moči (převažoval nález E. coli). Během prvního týdne došlo k ústupu klinických obtíží u 45 pacientů, u 1 pacientky musela být kvůli rozvoji pyelonefritidy zahájena ATB terapie. Během 3 měsíců užívání přípravku nedošlo u žádného z pacientů k recidivě infekcí DMC.

Výsledky tohoto sledování potvrdily vysokou účinnost D-manózy při eliminaci symptomů akutní infekce DMC. Výhodou zmíněného preparátu je absence nežádoucích účinků. Dle autora práce lze konstatovat, že uvedený přípravek představuje jednu z alternativ v léčbě akutní recidivy chronických zánětů močového ústrojí vedle standardně podávaných chemoterapeutik a antibiotik.

(moa)

Zdroj: Motíl I. Podávání D-mannosy (Uroval Manosa) při akutní exacerbaci recidivujících infekcí močového ústrojí



Štítky
Dětská gastroenterologie Dětská urologie Gastroenterologie a hepatologie Praktické lékařství pro děti a dorost Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#