#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dosavadní důkazy svědčí pro přínos brusinek v prevenci infekcí močových cest

7. 5. 2015

Publikované studie ukazují přínos brusinek v prevenci rozvoje infekcí močových cest a objasňují jejich mechanismus účinku. Jsou ale nutné kontrolované studie se standardizovanými přípravky. Infekce močových cest představují častý a finančně nákladný zdravotní problém.

Publikované studie ukazují přínos brusinek v prevenci rozvoje infekcí močových cest a objasňují jejich mechanismus účinku. Jsou ale nutné kontrolované studie se standardizovanými přípravky.

Infekce močových cest představují častý a finančně nákladný zdravotní problém. Postiženými jsou zejména ženy, zřejmě z důvodu kratší uretry. Většinu nekomplikovaných uroinfekcí má na svědomí bakterie Escherichia coli. V podpůrné léčbě a prevenci infekcí močových cest se často používají brusinky. Řečtí autoři provedli v roce 2013 průzkum literatury s cílem shrnout mechanismus účinku přípravků obsahujících brusinky a jejich klinický přínos u těchto onemocnění.

Na základě stávajících dat prokázali, že konzumace brusinek brání přilnutí patogenních bakterií na sliznici močových cest, čímž předchází vzniku a rozvoji infekce. Brusinky můžou rovněž zmírňovat příznaky potlačením zánětlivé kaskády jako imunologické odpovědi na bakteriální invazi. Dosavadní klinické studie ukazují profylaktický přínos brusinek v prevenci rozvoje uroinfekce. Naproti tomu byla pozorována nižší účinnost  u populace se zvýšeným rizikem těchto infekcí.

V každém případě je zapotřebí dalších dvojitě zaslepených placebem kontrolovaných klinických studií se standardizovanými přípravky, které by jednoznačně potvrdily účinnost brusinek v prevenci infekcí močových cest.

(zza)

Zdroj: Vasileiou I., Katsargyris A., Theocharis S, et al. Current clinical status on the preventive effects of cranberry consumption against urinary tract infections. Nutr Res. 2013 Aug; 33 (8): 595–607.



Štítky
Dětská gastroenterologie Dětská urologie Gastroenterologie a hepatologie Praktické lékařství pro děti a dorost Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#