#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sociální důsledky prodělaného herpesu zoster a postherpetické neuralgie

11. 2. 2015

Recentně publikovaný článek hodnotil důsledky prodělání pásového oparu a s ním spojených komplikací u dospělých pacientů z hlediska nejenom samotného pacienta, ale také pečovatelů – zejména jeho nejbližších osob.

Recentně publikovaný článek hodnotil důsledky prodělání pásového oparu a s ním spojených komplikací u dospělých pacientů z hlediska nejenom samotného pacienta, ale také pečovatelů – zejména jeho nejbližších osob.

Herpes zoster (HZ) neboli pásový opar je klinickou manifestací reaktivace latentní infekce virem Varicella zoster (VZV). Tato reaktivace se může objevit i několik desítek let od původní infekce v podobě planých neštovic. Jelikož většina dospělých nemocných plané neštovice prodělala již v dětství, je pak většina z nás v dospělém věku v potenciálním riziku rozvoje HZ. Riziko VZV reaktivace, tedy i rozvoje HZ stoupá s věkem. I přesto, že nejsou dosud jasně známé důvody, dochází v průběhu života k poklesu VZV specifické imunity.

Klinický průběh HZ může zahrnovat významné komplikace, zejména postherpetickou neuralgii (PHN), která je často velmi omezující. Mezi nejčastěji používané definice PNH patří bolest přetrvávající 3 a více měsíců po začátku kožního výsevu HZ. Nelze jednoznačně předpovědět, u koho se PNH vyvine a jak závažný bude mít průběh.

Němečtí autoři se zaměřili na společenský dopad prodělaného HZ a PHN s ohledem na denní aktivity pacientů a členů jejich rodin, kteří se o ně starají. Výzkum byl proveden jednak cestou přímého rozhovoru s pacientem a členy jeho rodiny či při skupinovém setkání, jednak cestou telefonického rozhovoru.

Všichni zúčastnění vyjádřili pocity nemohoucnosti, frustrace spojené s depresí, smutku či hněvu. Mnoho z pacientů v souvislosti s nemocí uvedlo, že jejich vlastní životy se zastavily, zatímco jejich pečovatelé z nejbližší rodiny uvedli, že jejich životy se staly uspěchanými a plnými stresu. Ještě větší míra stresu byla uváděna členy rodin těch pacientů, u nichž se vyvinula PHN. A i přesto, že pacienti velmi oceňovali psychickou a emoční podporu od členů rodiny, nějak podcenili, jak významný dopad mělo jejich onemocnění právě na nejbližší rodinu. Samotní pacienti, ale také jejich rodiny nikdy nezapomněli na samotné onemocnění a na to, co přineslo jejich životům.

Autoři tohoto průzkumu považují za nezbytné upozornit obecnou populaci na to, že dopad HZ a zejména PHN na reálný každodenní život nejen postižených, ale také jejich rodin může být velmi významný, často závažný. Je proto velmi užitečné informovat i o možnostech předcházení těmto komplikacím dostupnou vakcínou.

(eza)

Zdroj: Weinke T. et al. The Societal Impact of Herpes Zoster and Postherpetic Neuralgia on Patients, Life Partners, and Children of Patients in Germany. Scientific World Journal 2014; 2014: 749698; doi: 10.1155/2014/749698



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#