#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S rostoucím věkem stoupá riziko komplikací onemocnění herpes zoster

24. 3. 2015

Retrospektivní analýza dat 7 milionů pojištěnců v Německu z let 2006–2009 ukázala roční incidenci herpes zoster 5,3–5,5/1000 osob. Rostoucí výskyt komplikací s věkem, zejména postherpetické neuralgie, poukazuje na to, že očkování proti herpes zoster by mělo znamenat přínos zejména u starší populace.

Analýza byla provedena s cílem odhadnout zátěž onemocnění herpes zoster u německé populace a rozšířit tak podklady pro doporučení týkající se očkování proti této infekci. Případy herpes zoster byly identifikovány podle kódů ICD-10 (mezinárodní klasifikace chorob). Zjišťován byl výskyt postherpetické neuralgie, hospitalizací, specializace lékaře, který onemocnění diagnostikoval, a použitá antivirová léčba.

Kromě roční incidence ukázaly výsledky výskyt komplikací u 27,6 % pacientů s onemocněním herpes zoster, přičemž u 15,5 % se jednalo o postižení nervového systému. S věkem rostl spíše výskyt komplikací než celková incidence herpes zoster. Hospitalizována byla asi 3 % pacientů s tímto onemocněním.

Autoři svoji práci uzavřeli s tím, že očkování proti herpes zoster by mělo být přínosem zejména u osob ve věku nad 50 let.

(zza)

Zdroj: Hillebrand K., Bricout H., Schulze-Rath R., et al. Incidence of herpes zoster and its complications in Germany, 2005-2009. J. Infect. 2015 Feb; 70 (2): 178–86. doi: 10.1016/j.jinf.2014.08.018. Epub 2014 Sep 16.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#