#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prediktory rozvoje postherpetické neuralgie

1. 6. 2015

Studie s 525 pacienty ukázala, že nezávislými prediktory rozvoje postherpetické neuralgie u pacientů s infekcí herpes zoster jsou věk nad 60 let, peptický vřed a větší akutní bolest.

Postherpetická neuralgie je nejčastější komplikací infekce herpes zoster. Peptický vřed souvisí s dysfunkcí imunitního systému a malnutricí, což jsou prediktory rozvoje postherpetické neuralgie. Cílem této retrospektivní studie případů a kontrol bylo určit, zda mají pacienti s herpetem zosterem a peptickým vředem větší riziko rozvoje postherpetické neuralgie.

Byly použity údaje z elektronické databáze od 410 dospělých pacientů s herpetem zosterem bez postherpetické neuralgie a od 115 pacientů s touto komplikací. V lékařských záznamech byly zjištěny údaje o peptickém vředu, jeho etiologii a užívání opioidů jako měřítku intenzity bolesti u infekce herpes zoster.

Pomocí multivariantní logistické regresní analýzy byly vytipovány výše uvedené nezávislé prediktory rozvoje postherpetické neuralgie. U pacientů s peptickým vředem souvisely s postherpetickou neuralgií pouze případy vyvolané infekcí Helicobacter pylori a užíváním nesteroidních antirevmatik. Ostatní případy peptického vředu s touto komplikací nesouvisely.

Autorům této studie se podařilo určit prediktory rozvoje postherpetické neuralgie u pacientů s herpetem zosterem, které můžou lékařům pomoci vytipovat ohrožené pacienty a podniknout preventivní postupy.

(zza)

Zdroj: Chen J. Y., Lan K. M., Sheu M. J., et al. Peptic ulcer as a risk factor for postherpetic neuralgia in adult patients with herpes zoster. J Med Virol. 2015 Feb; 87 (2): 222–9.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#