#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pacienti s těžkým fyzickým postižením mají vyšší riziko infekce herpetu zosteru

29. 7. 2015

Novým zjištěním právě publikované australské studie je zvýšený výskyt infekce herpes zoster u osob s těžkým fyzickým postižením. Tento faktor byl kromě imunosupresivního stavu a probíhajícího maligního onemocnění dalším rizikem zvyšujícím výskyt infekce herpes zoster i hospitalizace z důvodu této infekce.

Výsledky vycházejí z analýzy prospektivní kohorty 255 024 dospělých ve věku od 45 let z let 2006–2009. Diagnóza herpetu zosteru byla zjišťována podle záznamů o farmakologické léčbě a hospitalizacích a byly analyzovány charakteristiky spojené s výskytem této infekce.

Z celkového počtu 940 583 pacientoroků byla infekce herpetu zosteru diagnostikována u 7771 osob, přičemž 253 z nich (3,3 %) bylo z důvodu tohoto onemocnění hospitalizováno. Po úpravě na věk a další faktory byly s výskytem herpetu zosteru spojeny aktuální přítomnost imunosupresivního stavu (upravený poměr rizik [aHR] = 1,58), ženské pohlaví (aHR = 1,36), současné maligní onemocnění (aHR = 1,35) a závažné fyzické omezení (aHR = 1,33). Relativní riziko hospitalizace pro herpes zoster bylo zvýšeno u osob se stávajícím imunosupresivním stavem (aHR = 3,78), stávajícím maligním onemocněním (aHR = 1,78) a se závažným fyzickým omezením (aHR = 2,50).

Jak autoři uzavírají, nově zjištěné zvýšené riziko infekce herpetu zosteru u osob se závažným fyzickým omezením by mělo vést k posouzení vhodnosti očkování proti tomuto onemocnění u dané populace.

(zza)

Zdroj: Liu B., Heywood A. E., Reekie J., et al. Risk factors for herpes zoster in a large cohort of unvaccinated older adults: a prospective cohort study. Epidemiol Infect. 2015 Jan 16: 1–11. [Epub ahead of print]



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#