#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osteonekróza horní čelisti se ztrátou zubu po infekci herpes zoster

27. 7. 2015

V roce 2012 byla v časopise Journal of Oral Maxillofacial Surgery publikována kazuistika 52letého muže s infekcí herpes zoster v oblasti trojklaného nervu s následnou alveolární kostní nekrózou a ztrátou zubu.

V roce 2012 byla v časopise Journal of Oral Maxillofacial Surgery publikována kazuistika 52letého muže s infekcí herpes zoster v oblasti trojklaného nervu s následnou alveolární kostní nekrózou a ztrátou zubu. Autoři považují tuto kazuistiku za zajímavou především pro stomatochirurgy, svoji relevanci má ale také z hlediska očkování proti infekci herpes zoster.

Před publikací této indické kazuistiky bylo v literatuře popsáno 39 případů osteonekrózy po infekci herpes zoster. Nervus trigeminus patří spolu se senzorickými nervy trupu ke strukturám nejčastěji postiženým reaktivací tohoto viru. Přesný mechanismus, jakým herpes zoster navozuje destruktivní změny v alveolární kosti a v zubu, není znám. Potenciálními provokujícími faktory mohou být infekce nervu inervujícího periost nebo chronické zánětlivé změny postihující periodont spolu se sníženou imunologickou obranyschopností hostitele.

Osteonekróza horní čelisti vznikající po infekci V. hlavového nervu virem herpesu zosteru je ještě vzácnější komplikací tohoto onemocnění než například Ramsayův–Huntův syndrom vznikající reaktivací viru v ganglion geniculi nervi facialis. Tento syndrom je charakterizován otalgií, tvorbou vezikul ve zvukovodu a ipsilaterální paralýzou obličeje.

Očkování proti herpesu zosteru může zajistit prevenci i těchto vzácných, avšak velmi zatěžujících komplikací.

(zza)

Zdroje: 1) Lambade P., Lambade D., Saha T. K., et al. Maxillary osteonecrosis and spontaneous teeth exfoliation following herpes zoster. J Oral Maxillofac Surg. 2012 Dec; 16 (4): 369–72. 2) Rudd T., Chai B. Y., Gurunluoglu R., et al. Mandibular osteonecrosis and Ramsay Hunt syndrome following a case of herpes zoster. J Oral Maxillofac Surg. 2014 Oct; 72 (10): 1974, e1–6.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#