#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Očkování proti VZV – doporučení odborníků zabývajících se chronickou bolestí

7. 4. 2015

Kanadská společnost zabývající se bolestí publikovala národní doporučení týkající se užívání vakcíny proti Varicella zoster viru (VZV). Očkování proti VZV je účinnou prevencí pásového oparu a zejména postherpetické neuropatie (PHN).

V tomto doporučení jsou praktičtí lékaři nabádáni k tomu, aby se všemi svými klienty ve věku 60 a více let, i přesto, že jsou plně imunokompetentní, probrali možnost očkování VZV vakcínou. Asi u 30 % populace existuje riziko, že v průběhu života prodělají pásový opar. V Kanadě se ročně vyskytne 130 000 nových případů pásového oparu a z těchto nemocných zhruba 13 % následně trpí PHN. Se stárnoucí populací pak riziko incidence nemoci stoupá. V současné době jsou přímé náklady na péči o nemocné s pásovým oparem a PHN asi 68 milionu dolarů.

Ačkoliv je incidence PHN spíše nižší, má významný a dlouhotrvající dopad na zdraví a na kvalitu života. Bolest je neuropatická a její zvládání není jednoduché. Dostupné léky zahrnují analgetika, bicyklická antidepresiva či antikonvulziva. Mezi dospělými ve věku 60–69 let je vakcína proti VZV schopna snížit riziko onemocnění pásovým oparem o polovinu a až o 2/3 sníží šanci rozvoje PHN.

Toto doporučení také podporuje nabízení vakcíny proti VZV pacientům se zvýšeným rizikem onemocnění pásovým oparem. Mezi riziková onemocnění řadí lupus, revmatoidní onemocnění, zánětlivá střevní onemocnění, diabetes, astma nebo onkologická onemocnění. Rizikovým faktorem mohou být také některé léky typu protizánětlivých léčiv – kortikoidy, onemocnění modifikující léky užívané v revmatologii a protilátky proti tumor nekrotizujícímu faktoru alfa.

Součástí doporučení je také konstatování skutečnosti, že i přesto, že pásový opar může být léčen antivirotiky, jsou tyto léky efektivní pouze v prvních 72 hodinách, tedy ve fázi prvních příznaků. Ačkoliv antivirotika snižují míru výskytu symptomů, nevedou k prevenci rozvoje PHN. Očkování proti VZV je tedy velmi důležitou součástí strategie předcházení onemocnění pásovým oparem. Toto se týká zejména rizikové populace, do níž patří starší pacienti a lidé imunokompromitovaní z důvodů onemocnění, léčby či obojího.

(eza)

Zdroj: Canadian Pain Society Study Day Participants. Safety and effectiveness of the herpes zoster vaccine to prevent postherpetic neuralgia: 2014 Update and consensus statement from the Canadian Pain Society. Pain Res Manag. 2015 Jan-Feb; 20 (1): 46–47.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#