#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Očkování proti herpes zoster a postherpetické neuralgii je nákladově efektivní

25. 11. 2014

Systematický přehled publikovaných studií věnovaných nákladové efektivitě očkování proti herpes zoster a postherpetické neuralgii přinesl příznivé výsledky podporující tuto preventivní strategii.

Autoři provedli průzkum databází MEDLINE a EMBASE a vyhledali studie na dané téma publikované do konce listopadu 2013. Porovnali výsledky studií z hlediska vlivu očkování na zdraví a ekonomické náklady u milionu dospělých po celou dobu jejich života.

Dohromady autoři vyhledali 15 studií provedených v Severní Americe a v Evropě. Výsledky se pohybovaly od 10 000 USD po více než 100 000 USD na jeden rok kvalitního života (QALY). Většina studií provedených v Evropě dospěla k závěru, že očkování je pravděpodobně nákladově efektivní. Rozdíly ve výsledcích byly dány různými odhady doby ochrany zajištěné očkováním a ztráty kvality života v souvislosti s infekcí herpes zoster a zejména s postherpetickou neuralgií. V analýzách senzitivity byly výsledky ovlivněny také účinností očkování proti postherpetické neuralgii, věkem v době očkování a cenou očkování.

Přehled dosavadních studií svědčí pro nákladovou efektivitu očkování proti herpes zoster a postherpetické neuralgii. Potřebné jsou ale další studie zaměřené na hlavní parametry farmakoekonomického modelu a studie provedené v jiných částech světa.

(zza)

Zdroj: Kawai K., et al. Cost-effectiveness of vaccination against herpes zoster and postherpetic neuralgia: a critical review. Vaccine 2014 Mar 26; 32 (15): 1645–53; doi: 10.1016/j.vaccine.2014.01.058

 

 



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#