#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejčastější otázky a odpovědi na téma očkování proti pásovému oparu a postherpetické neuralgii

13. 10. 2014

Rozhovor s doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D., Centrum očkování a cestovní medicíny Avenier

Rozhovor s doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D., Centrum očkování a cestovní medicíny Avenier

Už několik měsíců je na českém trhu k dispozici dlouho očekávaná vakcína proti pásovému oparu (herpes zoster – HZ) a postherpetické neuralgii (PHN) – ZOSTAVAX. Za krátkou dobu, co je vakcína v ČR k dispozici, jsem se setkal s řadou dotazů k této vakcíně a k jejímu použití. Uvádím seznam vybraných reprezentativních otázek a mé odpovědi.

Je možné/vhodné očkovat i pacienty mladší než 50 let?

SPC vakcíny ZOSTAVAX uvádí věkovou hranici od 50 let, očkování mladších osob by proto bylo považováno za použití „off label“. Nutno podotknout, že většina případů pásového oparu (více než 2/3) se objeví právě po padesátém roce věku, soustředit bychom se proto měli na tuto věkovou kategorii.

Za jak dlouho po očkování vznikne ochrana?

S protektivní imunitní reakcí lze standardně počítat po 2 až 3 týdnech od aplikace vakcíny.

Komu bych vakcínu doporučil?

Každé osobě starší 50 let, která se chce ochránit proti pásovému oparu a postherpetické neuralgii bez ohledu na anamnézu planých neštovic v minulosti. Pásový opar postihne za život až třetinu osob a věkově specifická pravděpodobnost výskytu stoupá s věkem až k 50 %. Nikdo z nás si nemůže být jistý, že se mu tato nemoc a její komplikace vyhnou. Kvalita života po prodělané epizodě herpes zoster může být významně a dlouhodobě narušená, často zejména intenzivní chronickou bolestí.

Jaké jsou nežádoucí reakce po očkování vakcínou ZOSTAVAX?

S nežádoucími reakcemi se v praxi zatím moc nesetkáváme, podle SPC mohou být nejpravděpodobněji lokálního charakteru v místě vpichu, např. otok, erytém, svědění a bolest v místě aplikace. Při dodržení stanovených kontraindikací lze očekávat dobrou toleranci této očkovací látky. Případný vznik zosteriformní vyrážky po očkování bude zřejmě jen velice raritní, a pokud se objeví, kultivace obsahu puchýřků v minulosti nebyla v drtivé většině popisovaných případů pozitivní na očkovací kmen (Oka/Merck).

Je možné očkování pacientů, kteří prodělali herpes zoster (HZ)?

Přestože se pravděpodobnost recidivy herpes zoster uvádí na úrovni do 5 %, je to právě tato skupina pacientů, kteří mají o očkování na základě své nepříjemné zkušenosti s nemocí eminentní zájem. Jejich očkování je dle SPC a dostupných údajů možné. Naše centra očkování a cestovní medicíny doporučují od poslední epizody pásového oparu odstup alespoň 6 měsíců, přičemž za předchozích 12 měsíců by se neměla vyskytnout víc než jedna tato příhoda HZ.

Když pacient již trpí postherpetickou neuralgií (PHN), pomůže mu vakcína?

Vakcína Zostavax má ochranný účinek jak proti vzniku HZ, tak i PHN, má však jen profylaktický účinek, a ne léčebný efekt. PHN je nejčastější komplikací pásového oparu a může mít devastující efekt na kvalitu a život pacienta. To zdůrazňuje nutnost včasného preventivního očkování.

Po jaké době se má očkování zopakovat?

Vakcína se podává v jedné subkutánní dávce, je účinná minimálně 10 let a její přeočkování zatím nebylo stanoveno. Případná potřeba podání druhé dávky není v současnosti známa.

Účinkuje tato vakcína i proti klasickému oparu herpes simplex?

Nikoliv. Vakcína Zostavax je určená k prevenci onemocnění herpes zoster, které je klinicky a prognosticky mnohem závažnější.

Kdy očkovat jinou vakcínou (po jaké době)?

Minimální rozestup mezi očkováním proti pásovému oparu a jinou vakcínou je ideálně alespoň 1 měsíc. Po neživé vakcíně může být Zostavax aplikován již za 14 dnů. Současné podání vakcíny Zostavax je možné s chřipkovou vakcínou.

Je možné/bezpečné očkovat pacienta, který neměl neštovice?

Varicella je jedno z nejvíce infekčních onemocnění s každoročně vysokým výskytem i ve vyspělých zemích, včetně ČR. Drtivá většina populace plané neštovice prodělala, často i ti, kteří tuto diagnózu nemají potvrzenou, anamnesticky však uvádí kontakt s nemocí v dětství. Očkování je možné bez ohledu na minulou diagnózu planých neštovic, vakcína Zostavax je schopná plnit funkci ochrany před planými neštovicemi i před HZ.

Co si myslím o tomto očkování?

Vakcína proti pásovému oparu se technicky velmi dobře aplikuje a je již dlouhou dobu očekávaným obohacením možností specifické prevence u naší populace. Unikátní je tato očkovací látka v tom, že nechrání organizmus před nákazou, jako je tomu u ostatních vakcín, ale efektivní aktivací buněčné imunity brání reaktivaci již v organismu přítomného viru. Velmi pozitivní reference na tuto vakcínu z USA, kde se již několik let úspěšně používá, a bohaté zkušenosti s aplikací velkého počtu dávek v zahraničí vedou k tomu, že i přes status zdejší novinky ji lze považovat za dostatečně prověřenou.

Jak se pozná rizikový pacient, který může být ohrožen HZ?

Část rizikových pacientů trpí problémem s imunitou nebo významnější chronickou nemocí již delší dobu. Ani zbytek populace však nedokáže předvídat nástup akutních zdravotních problémů, které mohou vést k poklesu specifické buněčné imunity a k propuknutí HZ. Spouštěcím faktorem může být i stres, menopauzální změny u žen, ale i další vnější či vnitřní neovlivnitelné okolnosti.

A cena vakcíny?

Cena vakcíny Zostavax se pohybuje okolo 2 900 Kč plus aplikační poplatek. Většina zdravotních pojišťoven na toto očkování částečně přispívá ze svých fondů prevence. Cena vakcíny však může být jen zlomkem výdajů na léčbu, zejména pokud bude pacient trpět obávanou PHN, nemluvě o zásadně zhoršené kvalitě života.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#