#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Víte, jak reagovat na nejčastější dotazy rodičů s rezervovaným postojem k očkování?

21. 10. 2017

S rodiči, kteří mají k očkování váhavý nebo odmítavý postoj a vyjadřují obavy z vakcinace, se pediatři ve svých ordinacích setkávají denně. Jak na nejčastější dotazy a zavádějící informace rodičů reagovat? Pádný argument sdělený jednou větou je mnohdy účinnější než zdlouhavé vysvětlování.

Neztrácí očkování proti nemocem, které se u nás již nevyskytují, svůj smysl?

Takové očkování rozhodně není zbytečné, protože by jinak hrozily epidemie známé z historie – ukončit by se mohlo jen očkování proti nemocem, které jsou vymýceny na celosvětové úrovni.

Jsou vakcíny tak účinné, jak se o nich tvrdí?

Účinky očkovacích látek se dokazují během přísného preklinického i klinického hodnocení a jejich efekt je viditelný i v praxi díky snížení výskytu daného onemocnění.

Jak velké je riziko propuknutí autismu po očkování?

Rozvoj autismu s očkováním nesouvisí, nikdy nebyl v této souvislosti prokázán a tento mýtus je založen jen na falešné studii britského lékaře z roku 1998.

Jsou vakcíny dostatečně testovány?

Každá vakcína prochází třemi fázemi testování, než se začne používat pro pacienty, a posuzuje ji nezávislá regulační autorita.

Nepřestaly se některé nemoci vyskytovat ve větší míře spíš díky hygieně než kvůli očkování?

Přestože hygiena hraje v poklesu nemocnosti roli, klíčovým faktorem je vakcinace – důkazem je například vymýcení obrny v tehdejším Československu poté, co bylo zavedeno masové očkování dětí.

Obsahují vakcíny hliník a je důvod se ho obávat?

Některé očkovací látky sice hliník obsahují, ale jeho množství je hluboko pod maximální doporučenou hranicí – například z mateřského mléka se do těla kojených dětí dostane během prvního půlroku života až 3× více hliníku než z vakcín. Hliník je zároveň důležitou komponentou, která zvyšuje imunitní odpověď organismu na antigeny podané ve vakcíně.

Je součástí vakcín také rtuť?

Žádná vakcína spadající do povinného očkování v ČR neobsahuje rtuť; pokud některé vakcíny zbytkovou rtuť obsahují, jedná se o ethylrtuť, u níž nebyl prokázán škodlivý vliv na lidský organismus.

Očkování je pro imunitní systém dítěte velkou zátěží, je tedy vůbec pro děti bezpečné?

Imunitní systém dítěte se dostává do kontaktu s miliony antigenů již od narození (v jídle, pití, na hračkách), a tak je počet antigenů obsažených v očkování (cca 140) v porovnání s tímto číslem mizivý.

Přidávají se do vakcín antibiotika?

Při výrobě některých očkovacích látek se sice antibiotika používají, aby se zabránilo kontaminaci, ale ve vakcíně se může objevit jen minimální zbytkové množství antibiotik.

Může očkování narušit schopnost organismu bránit se proti infekcím?

Imunitní systém zdravého dítěte umí reagovat na každou infekci a vakcíny ho nijak neoslabují, naopak ho posilují stimulací obranných mechanismů.

(pak)

Zdroj: Chlíbek R. et al. Mýty a nepravdy spojené s očkováním. AIFP, 2016. Dostupné na: http://www.aifp.cz/cs/brozury/Contents/0/vakcinace_08_09_2016_1.pdf



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#