#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč vakcíny nejsou „kšeft“

15. 3. 2017

„Očkovat se nenecháme, jde vám jen o peníze!“ Už jste to také slyšeli? Pojďme se podívat, jestli je to skutečně pravda.

Zlomek výnosů oproti statinům

Pro farmaceutické firmy vakcíny zdrojem velkého výdělku nejsou. Používají se jen několikrát za život, zatímco léky užívá velká část populace každý den, proto je trh s léky daleko větší než trh s vakcínami. Například v USA dosahovaly roční tržby za konjugovanou pneumokokovou vakcínu před několika lety kolem 1 miliardy dolarů, zatímco u léků na zlepšení potence nebo pro podporu hubnutí to bylo obvykle kolem 7 miliard za každý lék. Roční výnos za atorvastatin pak byl vyšší než celosvětový obrat trhu se všemi vakcínami.

Vyšší náklady na vývoj

Náklady na vývoj vakcín jsou vyšší než u naprosté většiny léků, protože produkty podávané zdravým osobám musejí plnit daleko vyšší standardy než ty, které jsou podávány nemocným. I sebemenší pochybnost o bezpečnosti vakcíny potom vede k drahým soudním sporům a obrovským mediálním kampaním. Tak tomu bylo například v roce 1998, kdy se ukázalo, že u každého zhruba desetitisícího dítěte, které dostalo vakcínu proti rotavirovým průjmům, se po očkování rozvinula intususcepce. Vakcína kvůli tomu byla stažena z trhu. Po jejím stažení však nebylo děti čím očkovat a docházelo ke zbytečným hospitalizacím a úmrtím. K obdobným případům docházelo i u dalších vakcín a výsledek byl vždy dubiózní. Nejen z tohoto důvodu výrobců vakcín za poslední desítky let výrazně ubylo.

Rotaviry nepodceňujme

A právě rotaviróza je předmětem ostrých diskusí − podle odpůrců očkování slouží jen pro komfort rodičů a zbytečně ohrožuje dítě. Ale není tomu tak. Téměř každé dítě mladší 5 let je infikováno, nejčastěji v kojeneckém věku (80 % mezi 6. a 9. měsícem). Fatální případy rotavirové gastroenteritidy se dle odhadu Světové zdravotnické organizace (WHO) plošně podílejí na úmrtnosti dětí do 5 let z 5 %, nejvíce ohrožené jsou pak děti z nízkopříjmových zemí. Ani situace v Evropě však není uspokojivá. I přes současný trend podpory prevence umírá kvůli rotavirům ročně kolem 230 dětí mladších 5 let, 87 tisíc je hospitalizováno a 700 tisíc dětí tohoto věku je ročně ambulantně ošetřeno. WHO proto zařadila prevenci rotavirových onemocnění mezi své priority v globálním očkovacím akčním plánu do roku 2020. V České republice je podle údajů z EPIDAT každoročně hospitalizováno s rotavirózou zhruba 4 500 dětí mladších 5 let. To odpovídá celkovým nákladům přibližně 55 milionů Kč na její léčbu.

Papilomaviry pod drobnohledem

Odpůrci očkování se rádi strefují i do očkování proti lidským papilomavirům (HPV), prý stačí pravidelné kontroly u gynekologa. Ale proč je karcinomů cervixu tolik a proč se na ně tak často umírá, i když tento program plně funguje? I ekonomicky je očkování proti HPV výhodné, jak dokumentuje tým odborníků z čínského Pekingu. Podle jejich studie došlo při 70% proočkovanosti u kohorty 100 000 žen a dívek ve věku 12–55 let k poklesu incidence karcinomu hrdla děložního z 585 na 33 ve venkovském prostředí a z 691 na 32 ve městě. Vedle očividného benefitu pro zdraví populace prokázali nákladovou efektivitu očkování proti HPV, které se uskuteční před 23. rokem věku žen na venkově a před 25. rokem ve městech.

Ocitáme se tedy v situaci, kdy kvůli šíření různých mýtů pochybujeme o věcech, které jsou dobře známy na čínském venkově i v Africe. Smutné.

(pez)

Zdroje:
1. Offit P. A. Why are pharmaceutical companies gradually abandoning vaccines? Health Aff (Millwood) 2005; 24 (3): 622−630.
2. Liu Y. J., Zhang Q., Hu S. Y., Zhao F. H. Effect of vaccination age on cost-effectiveness of human papillomavirus vaccination against cervical cancer in China. BMC Cancer 2016 Feb 26; 16: 164, doi: 10.1186/s12885-016-2207-3.
3. Doležel J., Pazdiora P. Kolik v ČR stojí hospitalizace pro rotavirové gastroenteritidy. Medical Tribune 2013; 9 (26): B5−B6. Dostupné na: www.tribune.cz/clanek/31812-kolik-v-cr-stoji-hospitalizace-pro-rotavirove-gastroenteritidy



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#