#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Eradikace poliomyelitidy aktuálně – kolik chybí k úplnému vymýcení?

15. 9. 2017

Poliomyelitida má jediného možného přenašeče, kterým je člověk, a tak lze díky očkování dosáhnout 100% eradikace. Na hodnocení aktuální situace výskytu tohoto virového infekčního onemocnění a stupeň eradikace se zaměřil tým neurologů a mikrobiologů z americké University of Virginia a indické Janakpuri Superspeciality Hospital v Novém Dillí.

Úvod

Postupná eradikace poliomyelitidy, která v současné době dosahuje 99 %, je příkladem úspěšného boje s infekčními nemocemi pomocí očkování. Uvedení vakcíny do praxe v 50. letech 20. století přineslo během jednoho roku očkování desetinásobný pokles případů poliomyelitidy. O desetiletí později, v roce 1961, bylo v USA zaznamenáno jen 161 případů dětské obrny. V roce 1994 potvrdila Světová zdravotnická organizace (WHO), že v Americe byla poliomyelitida vymýcena. V roce 2000 byla eradikace potvrzena v západním Tichomoří a o dva roky později prohlásila WHO totéž o Evropě. V současné době jsou evidovány 3 země, kde zůstává dětská obrna endemická: Nigérie, Pákistán a Afghánistán.

Postvakcinační poliomyelitida se nesmí podcenit

Globální eradikace je jediným způsobem, jak zcela eliminovat hrozbu dalšího propuknutí poliomyelitidy. Odborníci se domnívají, že k celosvětovému vymýcení dětské obrny bude zapotřebí ukončit používání živé perorální vakcíny (OPV). Použití OPV představuje riziko vzniku postvakcinační poliomyelitidy. Z oblastí využívajících OPV tak hrozí rozšíření nemoci do zemí, kde již byla dětská obrna vymýcena. Živé perorální vakcíny se v současné době běžně používají jen v endemických či rizikových regionech. V oblastech, kde byla dětská obrna vymýcena, se podle doporučení WHO používá inaktivovaná očkovací látka (IPV).

Riziko trvá až do úplné eradikace

Eradikaci ve zbývajících 3 zemích komplikuje několik faktorů. Jedním z nich je charakter terénu, který ztěžuje dopravu vakcíny k cílové skupině. K šíření dětské obrny v těchto regionech navíc přispívají dlouhodobě špatné hygienické podmínky a nedostatečná podpora očkování ze strany úřadů. Že se z těchto oblastí může virus dostat do zemí, kde již byla dětská obrna eradikována, dokládá situace z roku 2011. V jednom z čínských regionů, který byl již 10 let prohlášen za oblast bez výskytu dětské obrny, se objevila poliomyelitida importovaná z Pákistánu.

Intenzivní snaha o eradikaci pokračuje

Při příležitosti Světového dne boje proti dětské obrně (24. 10. 2016) hodnotili účastníci největší světové iniciativy podílející se na eradikaci poliomyelitidy (GPEI – Global Polio Eradication Initiative) aktuální situaci. Ve třech posledních zemích s výskytem dětské obrny byly v roce 2016 zaznamenány tři desítky případů. WHO tedy hodnotí aktuální situaci jako nejlepší možné výchozí podmínky pro dokončení procesu eradikace poliomyelitidy na celosvětové úrovni.

(pak)

Zdroje:
1. Mehndiratta M. M., Mehndiratta P., Pande R. Poliomyelitis: historical facts, epidemiology, and current challenges in eradication. Neurohospitalist 2014; 4 (4): 223−229, doi: 10.1177/1941874414533352.
2. The eradication of poliomyelitis is in sight. Sanofi Pasteur, Paris, 2016 Oct 24. Dostupné na: www.sanofipasteur.com/en/articles/the_eradication_of_poliomyelitis_is_in_sight.aspx



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#