#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recenze knihy


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2017; 97(2): 95-96
Kategorie: Recenze

Markus Antonius Wirtz (Hrsg.)

Dorsch – Lexikon der Psychologie

18. přepracované vydání, 2017, Hogrefe AG, s. 1945, euro 67,46. ISBN 978-3-456-85643-8

Dorschův psychologický slovník je v německé jazykové oblasti slovníkem s nejstarší tradicí.


První vydání pochází z roku 1921, poslední pak přicházejí ke čtenářům vždy s několikaletým odstupem, což svědčí o kvalitě, užitečnosti a oblibě tohoto díla. Průběžně je samozřejmě aktualizován, modernizován, rozšiřován, hesla jsou zpracovávána elektronicky, což usnadňuje inovaci a dosahování formy, blížící se dokonalosti. Je radost jej prohlížet a se slovníkem pracovat. Obrovské a stále narůstající množství relevantních informací souvisejících zvláště se základním a aplikovaným výzkumem i interdisciplinární povahou psychologických oborů vedou k tomu, že vydavatel/é slovníku jej rozšiřují o samostatné a specializované části. V této souvislosti upozorňuji a odkazuji na Dorschův Lexikon der Psychotherapie und Psychopharmakotherapie, který vyšel v roce 2016 a u nás byl recenzován v časopisu Psychoterapie 2016, 10(2): 166–168.

Současná knižní jednosvazková podoba slovníku váží téměř 3 kilogramy, naštěstí je však jeho součástí PIN CODE, umožňující on-line aplikaci v rámci internetového připojení, čímž se stává, obrazně vyjádřeno (při použití smartphonu) i slovníkem kapesním, jenž je vždy po ruce.

Vydavatelem recenzovaného slovníku je profesor psychologie Markus Antonius Wirtz z Institutu psychologie pedagogické vysoké školy ve Freiburgu, jenž za vydatné pomoci prof. dr. Janiny Strohmerové a více než 600 spoluautorek a spoluautorů převážně z německé jazykové oblasti vytvořili úctyhodné dílo obsahující kolem 12 000 hesel, zprostředkujících aktuální poznatkový systém psychologie v kompaktní podobě.

Slovník, jímž se zabýváme, sestává z následujících třech hlavních částí: I. Úvod, II. Lexikální část, III. Dodatky.

I. Úvod obsahuje vždy několikastránkové vymezení každého z devatenácti psychologických a psychologii příbuzných oborů s uvedením (u každého z oborů zvlášť) ústředních slovníkových hesel, jejich hlavních literárních zdrojů a odkazů.

Jedná se o následující obory: (1) Dějiny psychologie, (2) Psychologie práce a organizace, (3) Biologická psychologie a neuropsychologie, (4) Psychologie emocí a motivace, (5) Vývojová psychologie, (6) Výzkumné metody, statistika, evaluace, (7) Psychologie zdraví a lékařská psychologie, (8) Klinická psychologie a psychoterapie, (9) Kognitivní psychologie, (10) Psychologie medií, (11) Pedagogická psychologie, (12) Psychologie osobnosti a diferenciální psychologie, (13) Filozofie a teorie vědy, (14) Psychologická diagnostika, (15) Psychofarmakologie, (16) Psychologie práva a forenzní psychologie, (17) Psychologie sociální a komunikace, (18) Psychologie vnímání, (19) Psychologie ekonomická.

II. Lexikální část – tato hlavní slovníková část obsahuje hesla obecného (přehledového) charakteru, odkazující na hesla nižší logické úrovně. Především se jedná o jejich definiční vymezení, případně vysvětlení s poukazy na související výrazy. Vždy je uveden i anglický překlad hesla, někdy i řecký ekvivalent a zařazení k příslušnému psychologickému oboru. Formální úprava umožňuje citaci a samozřejmě plně odpovídá požadavkům kladeným na slovníková hesla.

Ve vlastní slovníkové části jsou uvedeny i psychologické testy, zkoušky, dotazníky, výrazy z oblasti výzkumu a vůbec metodologie, statistiky, ale i neurověd, psychiatrie apod. V omezené míře zde nalezneme jména a základní životopisné údaje významných vědců a myslitelů, kteří přispěli podstatným způsobem k rozvoji psychologie.

III. Dodatek – v závěrečné části díla nalezneme klasifikační (diagnostické) tabulky dle DSM 5, čili klasifikace uveřejněné roku 2013 v USA. Do češtiny byl klasifikační systém přeložen a publikován v roce 2015 v témže nakladatelství, které vydává tento recenzovaný slovník. Diagnostický klasifikační systém DSM 5 je srovnatelný s MKN-10 (mezinárodní klasifikační systém duševních a behaviorálních poruch), jenž se u nás běžně používá.

Dodatek dále obsahuje na devíti stránkách prostý výčet psychologických diagnostických postupů řazených dle jednotlivých oblastí použití i dle toho, co zjišťují (např. zpracování informací, motivace, psychoterapie, neuropsychologie, stres, školní výkon…).

V závěrečné části slovníku je seznam (a základní identifikační údaje) spoluautorek a spoluautorů hesel. Použitá a doporučená literatura není v knižní podobě slovníku uvedena, vydavatel odkazuje na on-line verzi slovníku se zdůvodněním, že v posledním vydání práce měl seznam literatury již rozsah 177 stránek.

Při celkovém zhodnocení konstatuji, že se jedná o dílo špičkové kvality, jež vyjadřuje tradici a zkušenost německé psychologie jakožto vědy i oboru lidské činnosti. Podle mého názoru je to to nejlepší, co má německy čtoucí odborník (psycholog, lékař, pracovník i dalších pomáhajících profesí, společenských a humanitních věd) dnes k dispozici. Poskytuje vyčerpávající a seriózní informaci o psychologických oborech, ale i orientační informaci o blízkých disciplínách, jako jsou lékařské vědy, právní vědy apod.

V českém jazyce máme v současné době k dispozici několik psychologických slovníků, o jejichž kvalitě recenzent nepochybuje. Je však jisté, že naše odborná, ale i stále vzdělanější laická veřejnost zajímající se o psychologii a vůbec o své zdraví by uvítala překlad Dorschova psychologického slovníku do češtiny a jeho vydání. Stal by se žádanou „stálicí“ mezi psychologickou slovníkovou literaturou.

prof. PhDr. Jan Vymětal

Ústav humanitních studií v lékařství 1. LF UK

Karlovo nám. 40,

128 00 Praha 2


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 2

2017 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#