#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Uzly štítné žlázy – kdy léčit chirurgicky?

30. 10. 2013

Jedním z velmi palčivých témat praktických endokrinologů je otázka, zda má být přítomnost thyroidálního uzlu/uzlů či nález fokálních lézí na ultrazvuku dostatečným podkladem pro odeslání pacienta na chirurgii.

Jedním z velmi palčivých témat praktických endokrinologů je otázka, zda má být přítomnost thyroidálního uzlu/uzlů či nález fokálních lézí na ultrazvuku dostatečným podkladem pro odeslání pacienta na chirurgii. Co je důležitější či naopak rizikovější – život s přítomným uzlem/uzly ve štítné žláze, či chirurgické řešení?

Až u 5 % populace bývají přítomné palpovatelné uzly štítnice, a pokud jde o zobrazovací metody, které zahrnují i thyroidální oblast, pak mohou být prokazatelné léze u 20–70 % pacientů. Ultrazvuk je nejcitlivější nástroj v detekci lézí štítnice. Náhodné popsání uzlů bývá součástí jiných vyšetření, jako jsou CT či MRI, v této oblasti. Naštěstí jen malé procento identifikovaných thyroidálních lézí představuje maligní tumory. Zdá se, že riziko nálezu maligního onemocnění štítnice je spíše nezávislé na tom, zda je zachycena jedna léze, či jsou léze vícečetné.

Pro rozhodnutí, zda pacienta vystavovat dalšímu vyšetření, zejména bioptickému vyšetření provedenému pomocí aspirační biopsie tenkou jehlou (FNAB), je důležitá jednak velikost uzlu, přítomnost známek spojených s možnou malignitou (mikrokalcifikace, vaskularizace a jiné), dále přítomnost dalších klinických projevů typu chrapotu, dysfagie či bolestí. Důležitá je také osobní či rodinná anamnéza. Dále jsou velmi rizikovými faktory pro maligní onemocnění štítné žlázy podstoupení radioterapie krku, hrudníku, hlavy či celotělové (a to zejména v dětství) a věk pod 20 a nad 60 let.

Pro většinu pacientů je kombinace klinického nálezu, anamnézy, ultrazvukového vyšetření a indikované FNAB dostačující pro rozhodnutí o nutnosti chirurgického výkonu (zejména provedení urgentní thyroidektomie).

Autoři publikovaného článku se snaží zdůraznit a implementovat klinické a zobrazovací nálezy do algoritmu vyšetření u pacientů s přítomnými uzly ve štítnici a také kladou důraz na fakt, že opakované testování a vyšetřování může být špatným přístupem a může vést k oddálení efektivní léčby. V případě klinického vyšetření vedoucího k podezření na maligní původ uzlu/uzlů je nezbytné efektivní řešení.

(eza)

Zdroj: Lewiński A., Adamczewski Z. Decision making for surgery in the suspect thyroid nodule (Proper application of ultrasound (US) and Fine Needle Aspiration Biopsy complement but do not replace coexisting worrying signs and symptoms). Thyroid International 1-2013 na www.thyrolink.com



Štítky
Endokrinologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#