#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přechodná hypotyroxinémie nedonošených dětí

12. 12. 2013

Tranzientní hypotyroxinémie u předčasně narozených dětí (transient hypothyroxinemiea of prematurity, THOP) je definována jako nízké hladiny tyreoidálních hormonů s normálními hladinami TSH v období kritické periody vývoje mozku u dětí předčasně narozených, a to zejména těch s extrémně nízkým gestačním věkem.

Tranzientní hypotyroxinémie u předčasně narozených dětí (transient hypothyroxinemiea of prematurity, THOP) je definována jako nízké hladiny tyreoidálních hormonů s normálními hladinami TSH v období kritické periody vývoje mozku u dětí předčasně narozených, a to zejména těch s extrémně nízkým gestačním věkem. Studie publikované v posledních 30 letech ukazují na to, že THOP má negativní vliv na vývoj mozku a že může přispívat k nepříznivým výsledkům v péči o tyto děti.

Dle výzkumů jsou tyreoidální hormony potřebné v průběhu vývoje mozkových struktur. Dále se ví, že vývoj tyreoidálního systému není na konci těhotenství kompletní a že k vývoji nervového systému plodu přispívají v nemalé míře také tyreoidální hormony mateřské, které procházejí placentou. Zatímco v první polovině těhotenství jsou naprosto klíčové, v druhé polovině pak mateřské hormony doplňují nezralou hypofýzo-tyreoidální osu plodu. Pokud se však dítě narodí předčasně, dochází k přerušení dodávky mateřských tyreoidálních hormonů a v této době ještě nemusí být jejich produkce plodem dostatečná. Navíc také dochází k významnému narušení přirozené dodávky jódu od matky. Pokud jód není součástí výživy nedonošených, je tvorba tyreoidálního hormonu snížena i z nedostatku této látky. K hypotyroxinémii nedonošených pak mohou přispívat i přidružené komplikace jiných systémů plynoucí z nezralosti.

Některé studie proto byly zaměřeny na studium přínosu podávání tyreoidálních hormonů předčasně narozeným dětem. Současná léčebná doporučení hovoří o suplementaci tyreoidálními hormony v případě, že je současně elevován TSH. Situace nezralých novorozenců však může být odlišná, protože jde o velmi kritické období vývoje vícero systémů. V řadě studií byl popsán přínos suplementace T4, nicméně studie ukázaly, že neexistuje důkaz o tom, že všechny velmi nezralé předčasně narozené děti by ji skutečně potřebovaly. Dostupná literatura spíše ukazuje na fakt, že substituce tyreoidálních hormonů je přínosná, ale pouze v případě, že je podávána v průběhu kritického období do doby, kdy vlastní štítná žláza dítěte je schopná produkovat normální množství hormonů. Vytvoření jasných doporučení pro léčbu nezralých novorozenců tyreoidálními hormony je tedy ještě vzdálené, protože stále existuje řada nedořešených otázek souvisejících s tímto tématem – definice kritického období vyžadujícího substituci či optimální dávkování.

Substituce tyreoidálních hormonů je u nedonošených dětí přínosná pouze v případě, že je podávána v průběhu kritického období, než vlastní štítná žláza dítěte začne produkovat dostatek hormonů. Vytvoření jasných doporučení pro léčbu nedonošených dětí hormony štítné žlázy zatím brání nejasná definice kritického období vyžadujícího substituci i optimálního dávkování.

(eza)

Zdroj: Simic N., Rovet J. Transient hypothyroxinemiea of prematurity: current state of knowledge. Thyroid International 3/2010 – dostupné na www.thyrolink.co



Štítky
Endokrinologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#