#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Onemocnění štítné žlázy u starších pacientů

1. 6. 2014

S diagnostikou a léčbou onemocnění štítné žlázy u starších osob je spojeno hned několik problémů. Incidence většiny onemocnění provázených hypotyreózou narůstá s věkem a zároveň také s věkem narůstá i množství komorbidit.

S diagnostikou a léčbou onemocnění štítné žlázy u starších osob je spojeno hned několik problémů. Incidence většiny onemocnění provázených hypotyreózou narůstá s věkem a zároveň také s věkem narůstá i množství komorbidit. Zcela zásadní nevyřešenou otázkou pak je, zda u asymptomatických pacientů s hypotyreózou začínat se substituční léčbou.

Hypotyreóza

Incidence i prevalence hypotyreózy narůstají s věkem. To se obvykle vysvětluje destrukcí štítné žlázy v důsledku roky probíhajícího zánětu štítné žlázy, který neměl žádné příznaky. Z tohoto hlediska by bylo vhodné po onemocněních štítné žlázy u starších pacientů cíleně pátrat, nicméně proti plošnému skríninku mluví nejasná doporučení ohledně léčby. Stále totiž není jasné, zda pacientům léčba asymtomatické hypotyreózy prospěje, či nikoliv. Některé studie naznačují, že časná substituce levotyroxinem zvyšuje kardiální mortalitu, jiné studie naopak poukazují na sníženou mortalitu u léčených pacientů a lepší kvalitu života.

Hypertyreóza

V regionech s dostatečným příjmem jódu je prevalence hypertyreózy mezi staršími pacienty zhruba 2%, u lidí starších 60 let pak 10–15%. V regionech se sníženým příjmem jódu může být hypertyreóza i častější. Obvykle se manifestuje ztrátou hmotnosti, svalovou slabostí, sníženou chutí k jídlu a srdečními arytmiemi. Vzhledem k poměrně rozšířenému užívání beta-blokátorů v této věkové skupině mohou být jejich užíváním některé příznaky maskované.

U starších osob je terapií volby léčba radiojódem. Podání radiojódu je rizikové u kardiaků, protože masivní destrukce štítné žlázy může způsobit přechodnou tyreotoxikózu, která pro srdce představuje velkou zátěž. Dlouhodobá, popřípadě doživotní, léčba antityroidálními léky může být zvolena i u starších lidí, jedná-li se o pacienty se závažnými komorbiditami. Při terapii antityroidálními léky jsou starší pacienti ve zvýšené míře ohroženi agranulocytózou.

Uzlová struma

Mnoho starších pacientů trpí uzlovou strumou. Neexistuje žádný důkaz, že by supresivní terapie měla dlouhodobě pozitivní vliv na starší pacienty s uzlovou strumou, zato bylo popsáno mnoho případů fatálních důsledků tyreotoxikózy způsobené medikací.

Nádory štítné žlázy

Incidence karcinomů štítné žlázy se pohybuje mezi 1 a 3 novými případy na 100 000 obyvatel za rok. Vznik karcinomu štítné žlázy je nezávislý na příjmu jódu. Možnosti léčby jsou u seniorů stejné jako u ostatních pacientů. V literatuře se občas objevuje i varianta léčit karcinom štítné žlázy u starších lidí vzhledem k očekávané délce života pouhou substitucí FT4, etické obhájení tohoto postupu je ale dosti problematické.

Téma onemocnění štítné žlázy u starších lidí je předmětem mnoha studií. Poruchy štítné žlázy jsou v této věkové skupině poměrně časté, vzhledem k časté asymptomatičnosti je ale otázka léčby stále nedořešena.

(epa)

Zdroj: Fadeyev V. Clinical Aspects of Thyroid Disorders in the Elderly. Thyroid Internatinal. Dostupné z www.thyrolink.com.



Štítky
Endokrinologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#