#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Onemocnění štítné žlázy na africkém kontinentu

18. 6. 2014

O situaci onemocnění štítné žlázy v Evropě je toho známo již mnohé. Umíme si ale představit, s jakými obtížemi se v této oblasti potýkají zdravotničtí pracovníci v Africe?

Rozsáhlá studie s mezinárodní účastí přinesla nové poznatky o současném stavu onemocnění štítné žlázy v Africe, zejména o epidemiologii těchto onemocnění a s tím spojenými výzvami do budoucna. V kontextu dnešní moderní medicíny jsou výsledky studie smutně šokující.

Poruchy štítné žlázy jsou v Africe běžné. Hlavním důvodem širokého spektra onemocnění štítné žlázy je ve většině oblastí nedostatečný příjem jódu v potravě, a to navzdory celé řadě programů na substituci jódu. Univerzální jodační programy jsou sice opakovaně vyhodnocovány jako úspěšné, i přesto je ale prevalence nedostatku jódu stále na vysoké úrovni – postihuje ohromujících 42 % populace, přičemž mentálním postižením z důvodu nedostatečného přísunu jódu během intrauterinního vývoje trpí 8 % novorozenců. Důvodů tohoto stavu je více. Vysoké procento populace dané oblasti trpí malnutricí a tím pádem i nedostatečným přístupem k jodované soli, situaci nepomáhá ani přetížení thiokyanáty a vážný nedostatek selenu.

Naproti tomu se některé africké země potýkají s opačným problémem. Tím je neregulovaná fortifikace potravin jódem, běžně zahrnující zcela nelegální praktiky. Nejčastějším autoimunitním onemocněním štítné žlázy hlášeným lékaři přímo z terénu je proto Gravesova-Basedowova choroba. Často je pozdě diagnostikována až na základě cerebrovaskulárních a kardiologických komplikací vyplývajících z nadměrných hladin fluoridů v organismu. Přestože první volbou léčby hyperfunkce štítné žlázy je léčba farmakologická, na africkém kontinentu je nejčastějším terapeutickým zásahem chirurgický zákrok. Podílí se na tom i omezený přístup k radionuklidům ve většině zemí.

Nejčastějším histologickým typem rakoviny štítné žlázy je diferencovaný karcinom štítné žlázy. Úmrtnost na toto onemocnění je vysoká, protože většina pacientů nemá k léčbě kvůli vysokým nákladům přístup.

Situace onemocnění štítné žlázy v Africe je neutěšená. Představitelé jednotlivých zemí byli proto vyzváni, aby zavedli skutečně efektivní jodační programy a zabránili nelegálním praktikám.

(bak)

Zdroj: Ogbera A. O., et al. Thyroid diseases in Africa: epidemiology and management challenges. Thyroid International 1/2014.



Štítky
Endokrinologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#