#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nová léčba obezity: antidepresivum s antagonistou opiátových receptor

28. 4. 2011

Výsledky americké studie COR-I jsou povzbuzující: zdá se, že léčba antagonistou opiátových receptorů naltrexonem v kombinaci s bupropionem, duálním antidepresivem zasahujícím dopaminergní a noradrenergní systém v centrálním nervovém systému, dokáže bezpečně vyvolat pokles hmotnosti u obézních lidí.

Výsledky americké studie COR-I jsou povzbuzující: zdá se, že léčba antagonistou opiátových receptorů naltrexonem v kombinaci s bupropionem, duálním antidepresivem zasahujícím dopaminergní a noradrenergní systém v centrálním nervovém systému, dokáže bezpečně vyvolat pokles hmotnosti u obézních lidí. Této randomizované klinické studie fáze 3 se zúčastnilo 1742 dobrovolníků. Šlo buď o zdravé obézní osoby, nebo o pacienty s nadváhou a současně přítomnými komplikacemi (dyslipidemií či arteriální hypertenzí).

Po dobu 52 týdnů byla třetina z nich léčena kombinací naltrexonu (32 mg) a bupropionu (360 mg), druhá třetina stejnou kombinací, ale naltrexon byl v nižší dávce (16 mg), a třetí třetina obdržela placebo. K tomu jim byla doporučena mírně hypokalorická dieta a cvičení. Výsledky studie byly jednoznačné: zatímco lidé v placebové skupině zhubli průměrně o 1,3 % tělesné hmotnosti, ve skupině léčené kombinační léčbou s 16 mg naltrexonu zhubli o 5,0 % a ve skupině s 32 mg naltrexonu dokonce o 6,1 %.

Nejčastějším nežádoucím účinkem kombinační léčby byla nauzea, méně často pak bolesti a motání hlavy, zácpa, zvracení a sucho v ústech. Tato léčba vedla také k mírnému přechodnému zvýšení krevního tlaku (o 1,5 mm Hg). Důležité je zjištění, že v intervenčních skupinách nedocházelo k častějším epizodám deprese či suicidality.

Autor: MUDr. Martina Rosická, Ph.D., ENDOCARE, s. r. o.

The Lancet 2010, 376, p. 595 – 605



Štítky
Endokrinologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#