#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba hypotyreózy kombinací T4 a T3

11. 4. 2014

Hypotyreóza je časté onemocnění, které je standardně léčeno monoterapií L-tyroxinem. Část pacientů by přitom mohla profitovat z kombinované léčby L-tyroxinem a 3,5,3'-trijodtyroninem. Dostupné informace o kombinované léčbě ale nejsou jednotné, je proto nutné v této oblasti provést další studie.

Hypotyreóza je v populaci relativně běžné onemocnění, při kterém štítná žláza neprodukuje dostatek tyroidálních hormonů – tyroxinu (T4) a trijodtyroninu (T3). Standardní terapie tohoto onemocnění představuje podávání preparátů s L-tyroxinem (L-T4), který je v cílových tkáních poté přeměněn na T3. Nicméně část takto léčených pacientů si i přes normalizaci laboratorních tyroidálních parametrů stěžuje na zhoršenou kvalitu života. Není přitom vyloučeno, že u části těchto pacientů je to způsobeno léčbou samotným L-T4 místo fyziologické kombinace L-T4 s 3,5,3'-trijodtyroninem (L-T3).

Štítná žláza produkuje fyziologicky asi 100 µg T4 a 20 µg T3 denně, zbývajících 80 % T3 je tvořeno až v periferních tkáních z T4. První informace o pozitivním vlivu kombinované léčby L-T4 + L-T3 na život pacientů se objevila v roce 1999. Od té doby bylo na toto téma provedeno několik dalších studií a metaanalýz s rozdílnými výsledky – v roce 2006 z metaanalýzy 11 studií vyplynulo, že kombinovaná léčba L-T4 + L-T3 nemá pro pacienty oproti monoterapii L-T4 žádný přínos. Naproti tomu v klinické studii zahrnující pacienty s autoimunitně podmíněnou manifestní hypotyreózou preferovalo 49 % pacientů kombinovanou terapii, 15 % klasickou a 36 % nemělo vyhraněný názor. Podobné výsledky měla i studie Appelhofa a kolegů, ve které byl počet pacientů s preferencí kombinované terapie 41% ve skupině s léčebným poměrem L-T4/L-T3 10 : 1 a 52% ve skupině s poměrem 5 : 1 oproti 29 % pacientů, kteří preferovali monoterapii L-T4.

Z uvedených výsledků se zdá, že kombinovaná terapie L-T4 + L-T3 nemá zjistitelný pozitivní vliv na všechny pacienty s hypotyreózou, nicméně přesto má potenciál části z nich pomoci. V predikci odpovědi na kombinovanou léčbu L-T4 + L-T3 by mohlo v budoucnu pomoci např. testování genových polymorfismů.

Dle posledních guidelines European Thyroid Association (ETA) by experimentální kombinovanou terapií L-T4 + L-T3 mohli být léčeni spolupracující pacienti s hypotyreózou, u kterých subjektivní potíže přetrvávají i přes normalizované tyroidální parametry, jsou smíření s chronickou povahou svého onemocnění a netrpí dalšími autoimunitními onemocněními. Je však nutné správně nastavit poměr dávek L-T4 a L-T3 tak, aby co nejvíce odpovídaly fyziologickému poměru T4/T3, a nepodávat přitom zbytečně vysoké dávky L-T3. Pokud není během 3 měsíců léčby zaznamenáno zlepšení, kombinovaná léčba by měla být ukončena. Není rovněž vhodná pro těhotné ženy a pacienty se srdečními arytmiemi.

V současné době neexistuje jednoznačný argument pro kombinovanou léčbu L-T4 + L-T3 u všech pacientů s hypotyreózou, přesto se zdá, že určitá skupina pacientů by z této léčby mohla mít užitek. Data nicméně nejsou jednoznačná a je třeba v této oblasti provést další studie, které osvětlí výběr vhodných pacientů, optimální postup léčby a dlouhodobou účinnost a bezpečnost této terapie.

(epa)

Zdroj: Nygaard B., Perrild H. T4 and T3 combination therapy in hypothyroid patients. Thyroid International 2/2013. Dostupné z www.thyrolink.com.



Štítky
Endokrinologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#