#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hashimotova tyreoiditida – klinická a diagnostická kritéria

18. 4. 2014

Hashimotova tyreoiditida je v současnosti považována za nejčastější autoimunitní chorobu. Jedná se o komplexní onemocnění, u kterého ani po více než 100 letech od jeho popsání neznáme žádný druh prevence ani kauzální léčby.

Hashimotova tyreoiditida (HT), která je v současnosti považována za nejvýznamnější orgánově specifickou autoimunitní chorobu, byla poprvé popsána před již více než stoletím jako výrazná symetrická lymfocytární struma postihující převážně ženy. Histologicky je při HT tkáň štítné žlázy infiltrována lymfocyty a plazmatickými buňkami, bývá atrofie parenchymových buněk, jejich oxyfilní přeměna a fibróza. Etiologie není přesně objasněna, roli hrají faktory zevního prostředí, působení virů, jodu i genetická dispozice. Onemocnění se vyskytuje často familiárně, u postižených osob jsou nalézány HLA-DR5, HLA-DR3 a HLA-B8.

Diagnostika Hashimotovy tyreoiditidy

Většina forem HT je spojena s hypotyreózou, ačkoliv v začátku onemocnění mohou pacienti být eufunkční, či dokonce hyperfunkční. Diagnóza HT se opírá o kolující protilátky proti peroxidáze, tyreoglobulinu či mitochondriím štítné žlázy a sníženou echogenitu na ultrazvuku štítné žlázy u pacienta s klinickými příznaky.

Léčba Hashimotovy tyreoiditidy

Léčba je symptomatická, založená na celoživotním podávání hormonů štítné žlázy, které vedou ke korekci hypotyreózy a pozvolné regresi strumy. U většiny pacientů je nutné podávat supresní dávky hormonů štítné žlázy k potlačení aktivity autoimunitního procesu. Chirurgická léčba je indikována pouze v případě podezření na nádor štítné žlázy.

HT je komplexní onemocnění neznámé patogeneze, u kterého zatím neznáme žádný druh prevence ani kauzální léčby.

(epa)

Zdroj: Caturegli P., De Remigis A., Rose N. R. Hashimoto thyroiditis: Clinical and diagnostic criteria. Autoimmun Rev. 2014 Jan 13; pii: S1568-9972(14)00019-6; doi: 10.1016/j.autrev.2014.01.007. [Epub ahead of print]
Hrbková V. Jednotlivé typy zánětů štítné žlázy v přehledné a ucelené klasifikaci. Lékařské listy; 51–52/2000.



Štítky
Endokrinologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#