#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cílená terapie nádorů štítné žlázy

13. 6. 2014

Nádory štítné žlázy jsou nejčastější endokrinní malignitou. Ve většině případů je nemoc léčitelná chirurgicky, a pokud je to z hlediska celkového zdravotního stavu pacienta možné, pak i radiojódem. Nicméně některé nádory jsou k radiojódu rezistentní. Pro tyto nádory nebyla do roku 2011 známa žádná léčba.

Nádory štítné žlázy jsou nejčastější endokrinní malignitou. Ve většině případů je nemoc léčitelná chirurgicky, a pokud je to z hlediska celkového zdravotního stavu pacienta možné, pak i radiojódem. Nicméně některé nádory jsou k radiojódu rezistentní. Pro tyto nádory nebyla do roku 2011 známa žádná léčba. V současné době se ale objevují nové terapeutické molekuly, které cílí na konkrétní onkogeny, popřípadě cesty jejich působení. Tyto látky se nazývají inhibitory tyrozinkináz (TKI).

Teprve nedávno byly po dlouhém výzkumu pro léčbu pokročilého a progredujícího medulárního karcinomu štítné žlázy schváleny vandetanib a cabozantinib. Nadějný se zdá i sorafenib pro léčbu k radiojódu rezistentního diferencovaného karcinomu štítné žlázy, nicméně jedná se zatím pouze o výsledky fáze III klinické studie. Anaplastický karcinom štítné žlázy je bohužel stále neléčitelný, nicméně pacienti s touto diagnózou by měli profitovat z multidisciplinárního přístupu – chirurgické léčby, externí radioterapie a klasické chemoterapie v kombinaci s novými slibnými preparáty. U pacientů s asymptomatickou a pomalu progredující chorobou by ale TKI měly být podávány opatrně a za pečlivého monitorování možných nežádoucích účinků a průběžného hodnocení kvality života. Naopak při absenci schválených léků a progresi onemocnění by měly být pacientovi nabídnuty i léky teprve testované v klinických studiích.

Bohužel i přes slibné výsledky, co se týče přežití bez progrese onemocnění a odpovědi na léčbu, nebylo zatím zaznamenáno signifikantně delší celkové přežití léčených pacientů oproti těm neléčeným. Konkrétní závěry mohou být nicméně učiněny až po delším sledování, protože celkové přežití u většiny pacientů s těmito diagnózami je velmi variabilní (5–10 let).

(epa)

Zdroj: Viola D., Elisei R. Targeted Therapies For Thyroid Cancer. Thyroid International 4/2013. Dostupné z www.thyrolink.com.



Štítky
Endokrinologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#