#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy a ženská infertilita

15. 7. 2014

Infertilita je neschopnost ženy otěhotnět po jednom roce pravidelného nechráněného pohlavního styku. Týká se asi 10–15 % párů, zhruba ve čtvrtině případů je způsobena problémem na straně ženy. Kromě problému zdravotnického představuje i značnou psychologickou zátěž.

Infertilita je neschopnost ženy otěhotnět po jednom roce pravidelného nechráněného pohlavního styku. Týká se asi 10–15 % párů, zhruba ve čtvrtině případů je způsobena problémem na straně ženy. Kromě problému zdravotnického představuje i značnou psychologickou zátěž. Prevalence infertility se v dlouhodobém horizontu mění jen málo, nicméně i přesto lze vypozorovat nárůst četnosti tohoto onemocnění v souvislosti s autoimunitními chorobami.

Ve spektru autoimunitních chorob jsou autoimunitní onemocnění štítné žlázy (thyroid autoimmunity – TAI) jedny z nejčetnějších, postihují zhruba 5–20 % žen ve fertilním věku. TAI se vyskytují 5–10× více u žen než u mužů, častý je i jejich výskyt v kombinaci s některými gynekologickými onemocněními (endometrióza, syndrom polycystických ovarií). Nejčastějšími příčinami ženské neplodnosti jsou uzávěr vejcovodu, endometrióza a porucha ovulace. Hormony štítné žlázy přitom ovlivňují fungování reprodukčního systému, ať již přímo působením na ovaria, nebo nepřímo interakcí s ostatními pohlavními hormony.

Ženská infertilita a (subklinická) hypotyreóza

Hypotyreóza se u žen v reprodukčním věku vyskytuje ve 2–4 %, většinou je způsobena chronickou autoimunitní tyreoiditidou. Nedostatek hormonů štítné žlázy může způsobit poruchy cyklu a tím i infertilitu. Oligomenorhea je přítomna u 23 % pacientek s hypotyreózou oproti 8 % u eutyreoidních pacientek a je pozitivně korelována s hladinou TSH. Ojediněle se naopak může vyskytnout metroragie kvůli snížené tvorbě koagulačních faktorů VII, VIII, IX a XI.

Ženská infertilita a (subklinická) hypertyreóza

V obecné populaci je prevalence subklinické hypertyreózy zhruba 1,5 %. Ženy s hypertyreózou mající také problémy s otěhotněním by měly být léčeny antityroidálními léky nebo chirurgicky. Léčba radiojódem se nedoporučuje, protože i přes udávanou dlouhotrvající neplodnost nelze u těchto žen s jistotou vyloučit časné stadium těhotenství.

Léčba a sledování pacientek

Dlouhodobě se vedou spory o to, zda u žen plánujících těhotenství a těhotných provádět screening onemocnění štítné žlázy. Nicméně ve skupině žen, které mají problémy s otěhotněním, je cílené pátrání po nemocech štítné žlázy na místě, protože incidence TAI je u těchto žen vyšší než v běžné populaci a následná léčba má navíc na ženy velmi příznivý vliv.

Tyroidální hormony hrají v lidské reprodukci důležitou roli, nemoci štítné žlázy proto mohou způsobit nepravidelnosti cyklu a neplodnost. U všech infertilních žen by mělo být provedeno vyšetření hormonů štítné žlázy. V případě hypofunkce by měla být zahájena substituce LT4, v případě hypertyreózy je na místě léčba antityroidálními léky či léčba chirurgická.

(epa)

Zdroj: Poppe K., Glinoer D., Velkeniers B. Thyroid Autoimmunity and Female Infertility. Dostupné na www.thyrolink.com – Thyroid International 4/2008



Štítky
Endokrinologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#